Home

Nieuws 6 reacties

Mislukken begrotingstop vertraagt GLB-onderhandelingen

Brussel - De EU-begrotingstop in Brussel is vrijdagmiddag afgebroken. Dat betekent dat de invulling van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) vertraging oploopt.

Donderdag en vrijdag waren de 27 EU-regeringsleiders bijeen in de Belgische hoofdstad om te spreken over de begroting voor de jaren 2014-2020. Vooraf was al duidelijk dat het zware onderhandelingen zouden worden, omdat de standpunten ver uit elkaar liggen. Een kleine groep van invloedrijke lidstaten wil flink bezuinigen, terwijl veel andere landen juist een stijging van het budget voorstaan.

Een van de hete hangijzers wordt gevormd door het GLB. EU-president Herman Van Rompuy stelde donderdag een lagere bezuiniging op landbouw voor dan anderhalve week geleden. Hij hoopte hiermee tegemoet te komen aan de bezwaren van met name Frankrijk. Ten opzichte van zijn oude plan steekt hij tussen 2014 en 2020 zo'n 8 miljard meer in inkomenstoeslagen.

Volgens het nieuwe voorstel bedraagt het GLB-budget straks 361,5 miljard euro. Daarvan is 277,9 miljard bestemd voor de eerste en 83,7 miljard voor de tweede pijler. Dit komt neer op een korting van 13,5 miljard euro ten opzichte van het voorstel van de Europese Commissie. Tel daarbij de reservepot voor crisissituaties (gefinancierd uit een afroming van de inkomenstoeslagen) van 3,5 miljard bij op en de totale bezuiniging bedraagt 17 miljard euro.

Wanneer de begrotingsonderhandelingen worden voortgezet, is nog ongewis; Van Rompuy zei vrijdag tijdens een persconferentie dat een akkoord aan het begin van het volgende jaar mogelijk moet zijn. Hij gaf tevens aan dat het mislukken van deze top 'niet gedramatiseerd' moet worden. Hoe dan ook is het uitblijven een akkoord geen goed nieuws voor de voortgang van de hervorming van het GLB. Alle partijen wachten op duidelijkheid over het budget alvorens zij willen overgaan tot de invulling daarvan.

Laatste reacties

 • agratax2

  Hieruit blijkt weer eens dat het huidige Europa geen eenheid is maar een samenraapsel van autonome staten, die ieder zoveel mogelijk willen verdienen aan de anderen. Hoe lang bestaat deze EU nog? Hoe geloofwaardig kan deze EU zijn voor de financiële wereld voor onze handelspartners? Wie wil er nu zaken blijven doen met huwelijkspartners, waarin de partners constant in gevecht zijn om de macht en elkaar het licht niet gunnen in de ogen?

 • politiek

  Agratax1, Het zijn net boeren daar in Brussel lees ik tussen uw regels door. Het voordeel is wel dat het in Brussel veel opener en transparanter gebeurd als in agrarisch Nederland. Totaal onduidelijk is momenteel wat die zogenaamde belangenbehartigers clubjes doen voor de boeren(gezinsbedrijven) in Nederland. (Z)LTO, vakbonden, diverse of misschien moet ik wel zeggen alle agrarische bestuurders bij die megaindustrien zoals (RABO)banken, voerfabrieken,slachterijen(VION) enz.. Ik kan het echt niet opnoemen. Ze staan allemaal alleen ten dienste van de grote bulk agro-industrie. De bestuurders zullen wel een reeele vergoeding krijgen om ze monddood te houden. Met Nederlands boerenkapitaal probeert men in het buitenland het Nederlands model te coopieren. Zonder succes.(b.v. VION.) Als het mogelijk wel succes zou geven dan zijn het rasechte concurenten van de Nederlandse boeren. Die ,,Nederlandse,, fabriek in buitenland draait met een eventuele wistmarge echt niet ten dienste van die Nederlandse boer. RABO-geld is in buitenland al goedkoper als doodgewoon voor de oprichters van die bank in Nederland. De boeren dus. Eventueel spaargeld kun je ook beter elders onderbrengen. Nee, die EU zal heus wel blijven bestaan als men zo open en transparant blijft vergaderen . Agrarisch Nederland is wel met eigen bestaansrecht aan het pokeren. Jammer voor de slachtoffers, het maatschappelijk gewilde boerengezinsbedrijf.

 • van Can

  Hou je kop politiek

 • Noordam2

  politiek kan maar niet begrijpen dat er ook mensen zijn die een andere zienswijze hebben als hij
  verbeter de wereld en begin bij jezelf

 • politiek

  Beste van Can. Gewoon open en transparant blijven. Ik snap ook wel als het inkomen van de Nederlandse boer geregeld kan worden via die GLB in Brussel het veel gemakkelijker is om met dat cooperaief boerengeld naar het buitenland te vluchten. Tot zefs buiten de EU toe. ( b.v. CHINA en Oekraine) Ik vraag me echter af , zullen ze daar niet achter komen. EU- GLB geld via een omwegje naar CHINA en Oekraine brengen. Nee, dan lijkt mij het plan om er fietspaden van te maken in Nederland veel eerlijker.

 • zwbig

  Ik ben nu wel echt even benieuwd hoe dat maatschappelijk gewilde boerengezinsbedrijf van politiek eruit ziet want daar kunnen we als agrarische sector mogelijk wat mee doen, misschien liggen daar de kansen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.