Home

Nieuws

Mengvoerleveranciers zien nog geen zuinigheid

Doetinchem – Mengvoerleveranciers zeggen dat de hoge mengvoerprijzen nog niet leiden tot minder afname of veel “overstappers” naar de concurrentie. Van een prijzenoorlog is niet direct sprake maar door dunne marges bij boeren hebben veevoerconcerns hun prijzen niet geheel kunnen aanpassen aan de grondstofprijzen, blijkt uit een rondgang. Een verdere prijsstijging ligt dus mogelijk voor de hand.

Directeur Dick Kroot van Boerenbond Deurne zegt dat vooralsnog boeren vooral meer alternatieve producten proberen, maar wel zeer geconcentreerd zijn op een goede voerconversie. “In Nederland wordt op de vierkante meter geproduceerd en boeren realiseren zich de waarde van goede productiemiddelen. Wanneer de prijzen doorstijgen kan wel een situatie ontstaan die veehouders dwingt tot anders inkopen.”
Agrifirm en ForFarmers zien ook niet direct een grote verandering. Volgens Agrifirm kiest de vleeskuikensector de laatste tijd toenemend voor het toepassen van kleine kernen. Een steeds groter deel van de voeders bestaan uit zelf ingekochte grondstoffen. In de sector die financieel het zwakst staat, de varkenshouderij, wordt extra naar voerschema’s en voersoorten gekeken maar prevaleert volgens de partijen het technisch resultaat.
In de melkveehouderij kiezen boeren uit kostenoverwegingen volgens Agrifirm meer voor balansmengsels die uit meerdere grondstoffen bestaan en exact die voedingswaarden leveren die het rantsoen vergt. De balansmengsels vervangen enkelvoudige voeders zoals soja’s, wat volgens de onderneming euro’s per 100 kilo besparing kan opleveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.