Home

Nieuws

Meer inzicht Duitsland in gegevens mestexport

Den Haag – Nederland geeft Duitsland volledig inzicht in mesttransporten uit Nederland naar Duitsland. Dat hebben de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en de Duitse autoriteiten van de aangrenzende deelstaten, Landwirtschaftskammer Niedersachsen, de Landwirtschaftskammer Nordrhein-Westfalen en het Landesamt für Natur, Umwelt und Verbraucherschutz Nordrhein-Westfalen, afgesproken in het Memorandum of Understanding.

Door de afspraken hebben de Duitse autoriteiten toegang tot dossiers van de NVWA met gegevens over grensoverschrijdende mesttransporten. Het gaat hierbij om planningen, meldingen, transportdocumenten, GPS-gegevens van laad- en loslocaties en mestanalyses. Voor veehouders en mestexporteurs verandert er door de afspraak niets. “Ze hoeven geen extra of andere informatie aan te leveren”, laat het ministerie van Economische Zaken weten. Het ministerie verwacht niet dat de afspraken gevolgen zullen hebben voor de omvang van de mestexport.

Duitsland is  al langer kritisch over export van Nederlands mest, omdat er de indruk is dat veel wordt gefraudeerd. Duitsland wil met de gegevens uit Nederland de controle op mesttransport verbeteren. “Met deze gegevensuitwisseling wordt handhaving op fraude met grensoverschrijdende mesttransporten vergemakkelijkt”, aldus het ministerie.  Voor de NVWA wordt het makkelijker om te controleren of de mest ook daadwerkelijk naar Duitsland is vervoerd en niet illegaal terug naar Nederland is vervoerd.

Loonwerkersorganisatie Cumela reageert positief. “De exporteurs die alle regels goed naleven, mogen niet de dupe worden van degene die het niet zo nauw neemt met de regels. Meer vertrouwen in de Nederlandse mestexport en het voorkomen van risico’s voor het milieu in Duitsland zijn daarnaast ook belangrijke factoren van de overeenkomst”, vindt Jaap Uenk, voorzitter van de sectie meststoffendistributie van Cumela. Hij voorziet dat de afspraken een stevig fundament zijn onder verdere groei van verantwoorde mestexport.

Of registreer je om te kunnen reageren.