Home

Nieuws

Meer graan en meer schimmels bij ander klimaat

Wageningen - Door de klimaatverandering zal er meer graan en mais in Europa kunnen worden verbouwd. Maar er moet rekening mee worden gehouden dat er meer schimmelgiffen (mycotoxinen) in de tarwe voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rikilt, dat heeft gekeken naar mogelijke voedselveiligheidseffecten van klimaatverandering.

Wageningen UR heeft onderzoek gedaan waaruit blijkt dat klimaatverandering invloed heeft op de voedselveiligheid. Het onderzoek richtte zich specifiek op de mogelijke aanwezigheid van twee soorten natuurlijke gifstoffen: mycotoxinen in granen en biotoxines in schaal- en schelpdieren. De onderzoekers zeggen dat riskante situaties kunnen ontstaan door gunstige klimaatomstandigheden voor toxine-producerende organismen. Ze dringen aan op het verzamelen van gegevens op Europese schaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.