Home

Nieuws 5 reactieslaatste update:7 nov 2012

Malaise Vion doet ZLTO pijn

Tilburg - De malaise bij Vion ligt deels ten grondslag aan de inkrimping van ZLTO. Via het fonds NCB Ontwikkeling is de belangenorganisatie eigenaar van het vleesconcern. ZLTO verwacht dat Vion dit jaar geen dividend uitkeert en voorziet ook voor 2013 nog geen positieve bijdrage van Vion aan het resultaat van NCB Ontwikkeling.

ZLTO kondigde maandag een grote bezuinigingsoperatie aan. De landbouworganisatie schroeft het jaarlijkse budget met 8 miljoen euro terug, deels door in 2013 afscheid te nemen van circa eenderde van het personeel.
Toch stelt directeur Elies Lemkes-Straver dat de belangenbehartiger ”meer zal doen, en wat ze doet beter zal doen.” Over enkele weken presenteert ZLTO een nieuw businessplan met als kern ”het verbeteren van de verbinding tussen ondernemers en liefhebbers van de groene ruimte”.
Volgens ZLTO presteren twaalf van de veertien participaties ”netjes”, maar Vion is met afstand de grootste participatie.
Investeringsbedrijf NCB Ontwikkeling van ZLTO heeft een totaal vermogen van 820 miljoen euro. Daarvan zit 738 miljoen euro in Vion, zo blijkt uit het
ZLTO-jaarverslag over 2011.
Normaliter draagt Vion elk jaar een voor inflatie gecorrigeerd dividend af van circa 16 miljoen euro. In 2011 bedroeg de winst slechts 0,15 procent van de omzet. Directeur communicatie Marc van der Lee van Vion: ”Er is een wisseling van bestuursvoorzitter geweest, een dochterbedrijf verkocht en er worden de komende maanden meer stappen gezet dit bedrijf weer gezond te maken. Een termijn waarop Vion weer presteert zoals het hoort kan ik niet noemen. Over wel of geen dividend doen we geen uitspraken.”
Waar precies ontslagen bij ZLTO gaan vallen is nog onduidelijk. In ieder geval lijkt er geschrapt te gaan worden in managementlagen en in ondersteunende diensten, aldus een ZLTO-woordvoerder, waardoor boeren en tuinders geen kwalitatief mindere organisatie treffen. Een ander doel van het businessplan is om verbinding te maken met omgeving en samenleving en andere sectoren in de economie, zoals chemie, hightech, energie en design.
Voorzitter Wyno Zwanenburg van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) noemt het zeer opmerkelijk hoe afhankelijk een belangenbehartiger zichzelf heeft gemaakt van de revenuen van een bedrijf. De mededeling dat het nog wel even kan duren voor verbetering bij slachterijen zichtbaar is, vindt hij teleurstellend.
Zwanenburg wijst erop dat de krimp van ZLTO ook te maken heeft met een aantal projecten dat werd gefinancierd door overheid of productschappen. ”ZLTO anticipeert ongetwijfeld op minder geld vanuit Den Haag, ook voor verbrede landbouw.”  
Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland zegt dat ZLTO vermoedelijk niet zal bezuinigen op de ”steeds verbeterde relatie” met LTO Nederland. ”En de nieuwe lijn die de organisatie heeft aangekondigd, past ons als LTO goed”, aldus Maat. ”Ik geloof persoonlijk niet dat door de inkrimping van de ZLTO de belangen van boeren en tuinders per se minder zullen worden vertegenwoordigd.”

Laatste reacties

 • politiek

  Ontzettend zwak om als belangenbehartiger zo ongeveer overal naar te wijzen behalve naar jezelf. Het gaat nog verder als men ook nu al de opheffing van productschappen erbij gaat betrekken. Pure zwakte van de huidige bestuurders ( ook van Zwanenburg van de NVV) Men neemt al een voorsprong op falen in de toekomst om die ook nu al elders te leggen !. De ZLTO begint op de RABO te lijken. Veel gelden en vermogen is er opgebouwd vanuit de basis , de boeren dus , en vanuit de verliezen die die huidige geinvesteerde kapitalen geven gaat er gekort worden op belangenbehartiging naar de boeren toe. Als contibutie dient om mega-industrie te ondersteunen omdat die niet een waardig rendement opleverd behoort men ook eens te kijken naar eigen bestuur, directie en ondernemersraad i.p.v. te wijzen naar overheden en productschappen.

 • joannes

  Wel vreemd dat het blog van gisteren is verdwenen! Die 30 miljoen verlies van het NCB Ontwikkeling wordt nu een een wat bredere context uitgelegd maar het is nog steeds een groot bedrag voor 18000 ZLTO leden en die 190 Medewerkers waarvan er nu een deel ontslagen worden. Wat duidelijk is, is dat het mismanagement bij VION zit. Iets wat eigenlijk nog problematischer is omdat een groot deel van de 18000 leden helemaal niets met veehouderij of slachterij te maken hebben. Ze dragen nu wel bij aan het verlies! 11 jaar contributie geld in 1 jaar verliezen in 1 sector is nogal wat. Ze mogen wel een veiligheids dienst huren voor de openbare vergadering wanneer de vragen gesteld en hopenlijk beantwoord worden. Want het kan er heet aan toegaan! En..... wat erg vreemd is dat de accountant een jaarverslag goedkeurt waar deze problemen, die niet van vandaag of gisteren zijn bij VION, niet in het verslag meldt! http://2011.jaarverslagzlto.nl/FbContent.ashx/Downloads/ZLTO_jaarrekening_definitief_2011.pdf

 • politiek

  Het zal toch niet zo zijn er artikelen of een blog verdwijnt van de site !. Is mij niet opgevallen. Als er schrijffouten hersteld of aangepast worden o.k. Beschamend als er artikelen verdwijnen. Ook een (Z)LTO dient open en transparant te zijn of juist de (Z)LTO wel. Als juist de (Z)LTO niet open en transparant durft te zijn als grootste belangenbehartiger van Nederland is de landbouw dan wel open en transparant. Graag bewust artikel in originele vorm dus terugplaatsen als het waar is dat het verwijderd is.

 • christel.labee1

  Beste Joannes en Politiek,

  Het is mij niet helemaal duidelijk welke 'blog' dat zou moeten zijn. Maar er is maandag één artikel hierover geplaatst en dat staat er nog steeds. Zie link hieronder. Ook de artikelen van dinsdag staan er gewoon.

  http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2012/11/ZLTO-zet-mes-in-organisatie-30-procent-personeel-weg-1099795W/

  Christel Labee, eindredacteur Boerderij Vandaag

 • joannes

  Prima christel, ik had met de search functie ¨ZLTO¨ gezocht en kreeg een commentaar op bewust blog maar bij door klikken een error. Via nieuws is het blog bereikbaar begrijp ik inmiddels.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.