Home

Nieuws 1 reactie

'Maak coöperatie zichtbaar bij jongeren'

Bussum –Vaak worden bij coöperaties al snel kroonprinsen voor hoge bestuurlijke functies aangewezen, terwijl een groot deel van het talent nauwelijks bereikt wordt. De meeste jongeren hebben geen idee wat een coöperatie, is terwijl zij die dat wel doen op een ouderwetse manier worden benaderd.

Dat zegt Huub Nelis, oprichter van Youngworks, een bureau voor marktonderzoek en communicatie. Volgens Nelis is de coöperatie nauwelijks zichtbaar bij jongeren. "Uit onderzoek onder MBO- en HBO-leerlingen blijkt dat mensen denken aan termen als saai, onbetrouwbaar, ingewikkeld of het concept verwarren met corporaties, dus inhalige ondernemingen. Universitair studenten zijn subtiel maar weten ook niet wat het is. Er is een wereld aan talent te winnen binnen en buiten de coöperatie."

Eigenlijk sluit de coöperatie uitstekend aan bij kenmerken van jongerencultuur. "Mensen die zijn geboren tussen 1980 en 2000 houden van slim organiseren en netwerken. Ze vinden dat je niet alles hoeft te bezitten om er toch toegang toe te hebben en waarderen transparantie en zijn best realistisch. Op de vraag 'wat wil je worden' scoort 'succesvol in het bedrijfsleven' nog steeds hoger dan topsporter of zanger."

Jongeren hebben doorgaans echter minder geduld en zijn op zichzelf gericht: ze willen direct weten wat een bepaalde organisatie of vergadering kan betekenen voor hun bedrijf. Ze koppelen een enorme ambitie en zelfvertrouwen, het is echt de applaus-generatie, met gemakzucht. Probeer ze als coöperatie te bereiken door jongeren zelf inspraak te laten organiseren. Jongeren zoeken en bereiken jongeren."

Volgens Nelis komt bij jongeren ook in de landbouw wanneer zij zich in grotere getale en meer inhoudelijk met de coöperatie bemoeien automatisch de vraag welk nut de coöperatie heeft. "Wees hier niet bang voor, leg de existentiële vragen zo groot mogelijk op tafel. Wil de coöperatie in de toekomst relevant zijn, dan moet ze meerwaarde bieden juist voor deze groep."

Eén reactie

  • politiek

    Universitaire studenten die niet weten wat cooperaties zijn !!. Natuurlijk, dat kan aan die studenten liggen of het niveau van die universiteit.
    Het kan mijn inziens ook aan die cooperaties zelf liggen als ze zo onzichtbaar zijn voor studenten van niveau universiteit. Ook bij eigenlijk de eigenaars (boeren) van die cooperties hoor ik die geluiden. Waar zijn ze voor en wat doen ze.
    Eerlijk gezegd weet ik het ook niet. Bestuurders ga je gang. Ik daag u uit. !!

Of registreer je om te kunnen reageren.