Home

Nieuws 701 x bekeken 1 reactie

Kwaliteitssysteem onbedwelmde slacht leidt tot minder controles

Den Haag – Slachthuizen die over een kwaliteitssysteem voor onbedwelmde slacht beschikken, worden minder gecontroleerd. Dat blijkt uit een wijziging van de regelgeving over deze kwestie, die staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De regeling vloeit voort uit het eerder gesloten convenant met joodse en islamitische organisaties over de voorwaarden waaronder zij mogen slachten zonder verdoving. Hierin is onder meer bepaald dat alle slachthuizen waar dit gebeurt onder permanent toezicht komen te staan. Alleen bij slachterijen die over een geaccepteerd kwaliteitssysteem beschikken, worden de inspecties teruggeschroefd. Op dit moment zijn deze er nog niet.

Verder stelt de regeling dat dieren maximaal 40 seconden na het aanbrengen van een halssnede het bewustzijn moeten verliezen. Lukt dat niet, dan moet er alsnog worden verdoofd. Ook is vastgelegd dat het mes ‘scherp en gaaf’ moet zijn, het personeel over een getuigschrift van vakbekwaamheid moet beschikken en zijn er voorschriften voor de fixatie-apparatuur opgenomen. Met deze aanpassingen stijgen de kosten voor bedrijven. In totaal nemen de nalevingskosten toe met ruim 3,2 miljoen euro per jaar.

Het onverdoofd slachten door joden en moslims werd in 2008 op de politieke agenda gezet met een initiatiefwetsvoorstel van de Partij voor de Dieren. Drie jaar later stemde een ruime meerderheid van de Tweede Kamer voor het plan – alleen de christelijke partijen waren tegen. In de Eerste Kamer werden de bezwaren tegen het wetsvoorstel breder gedeeld en sneuvelde het. Bij wijze van compromis sloot Bleker vervolgens een convenant met joodse en islamitische belangenorganisaties.

Eén reactie

  • Bison

    Terug naar de middel eeuwen dus.

Of registreer je om te kunnen reageren.