Home

Nieuws 1 reactie

Kou lijkt uit de lucht bij VVD

's-Hertogenbosch - De onrust binnen de VVD over het regeerakkoord blijkt mee te vallen. Tijdens een partijcongres in Den Bosch maakte de liberale achterban het zaterdag de partijtop niet al te moeilijk.

Een motie om voortaan de leden vooraf te raadplegen over regeringsdeelname werd tot opluchting van het partijbestuur royaal afgewezen. En partijleider Mark Rutte bleef in een discussie met de zaal over de gewraakte nivelleringsmaatregelen uit het regeerakkoord zonder veel moeite overeind.

Rutte legde uit dat het uit dat het nieuwe kabinet de komende jaren zo'n 45 miljard euro gaat bezuinigen en dat de laagste inkomens daarvan het meest te lijden zullen hebben. Zij maken immers het meest gebruik van overheidsvoorzieningen. Het is volgens de premier dan ook ,,goed verdedigbaar'' dat er iets extra's gebeurt voor deze groep. Volgens Rutte staat ondanks de nivellering het principe dat werk moet lonen, nog recht overeind in het regeerakkoord.

De premier gaf wel toe dat er aanvankelijk een ,,verkeerd instrument'' is gebruikt door te nivelleren via de zorgpremie. Na protesten uit de VVD-achterban is die maatregel in overleg met coalitiepartner PvdA teruggedraaid. De inkomensverschillen worden nu verkleind via de belastingen.

Rutte prees in zijn slottoespraak de PvdA als ,,een betrouwbare partner'', die net als de VVD beseft dat je niet om de twee jaar de kiezers kunt vragen naar de stembus te gaan. Hij zei dat er nu geen tijd meer is om te ,,mopperen''. Het kabinet moet aan de slag om de moeilijke problemen voor Nederland op te lossen.

Toch kwam de VVD-afdeling Amsterdam tijdens het congres nog met een motie om bij toekomstige regeerakkoorden eerst een ledenraadpleging te organiseren. Het partijbestuur had die ontraden, omdat het vindt dat de Tweede Kamerfractie onafhankelijk moet kunnen opereren. De onvrede werd gesust: bij het volgende congres in mei staat de communicatie met de achterban over coalitie-afspraken opnieuw op de agenda.

Ook de jongerenafdeling JOVD kon tevreden zijn. Partijvoorzitter Benk Korthals wilde de jongeren eerst geen spreektijd toestaan op het congres, omdat dat in strijd was met de afspraken. Uiteindelijk mocht JOVD-voorzitter Jarico Vos de zaal toch zes minuten toespreken. Hij riep alle VVD'ers op trouw te blijven aan de liberale uitgangspunten.

Eén reactie

  • melkboertje

    bij de VVD kan de kou wel zo goed als uitde lucht zijn , maar bij de kiezers nog lang niet, en de vvd heeft denk ik nog steeds niet in de gaten, dat ze het van de kiezers hebben moeten , dus de uitslag van 12 sept 2012 was maar éénmalig voor de vvd en pvda.

Of registreer je om te kunnen reageren.