Home

Nieuws 1 reactie

‘Kippensingel’ wint ontwerpwedstrijd

Wageningen - Met het ontwerp van een ‘kippensingel voor de Noordoostpolder’ hebben Sybren Lempsink en Jan Eiting van Van Hall Larenstein in Velp de eerste prijs (een bedrag van 1.000 euro) voor de ‘Ontwerpwedstrijd Veehouderij’ gewonnen. Dat meldt Wageningen Universiteit op haar website.

De wedstrijd was in maart uitgeschreven door de Boerengroep, de vier HAS-sen en Wageningen Universiteit. De uitdaging voor studenten was met een idee te komen voor de veehouderij dat aantrekkelijk is voor dier, boer en burger.
De ‘kippensingel’ is een concept dat zich richt op de 1.800 boerenbedrijven die in de Noordoostpolder liggen. Volgens de ontwerpers kan deze regio zelfvoorzienend zijn in eieren als 5 procent van deze bedrijven vijftig kippen in de singel om het bedrijf heen laten scharrelen. De singel is een strook van bomen en struiken rondom het bedrijf. De ontwerpers zijn uitgegaan van een consumptie gemiddelde van 184 eieren per persoon per jaar.
De eieren worden verkocht als biologische eieren. De bedrijven maken hierdoor per jaar een extra winst van 1.430 euro per jaar. Hiervoor is wel een goed samenwerkingsverband nodig zeggen de ontwerpers.
De tweede prijs (500 euro) ging naar Robbert Jongerius, Rob Brink (beide van de Academie voor Bouwkunst) en Marie Baartmans (Wageningen Universiteit). Zij kwamen met een idee om de Gelderse Vallei op een andere manier te inrichten waardoor het enerzijds het oude essen landschap terug komt en anderzijds grootschalige pluimveehouderij mogelijk blijft.

Eén reactie

  • leopronk

    Leuk idee van de studenten.
    Echter eieren van biologische kippen met uitloop kampen nu heel vaak met veel te hoge dioxine-gehaltes. Ik ken gevallen van 12 maal overschrijding van de 'toegestane' vervuiling. Vaak veroorzaakt door vroegere bodemvervuiling door bestrijdingsmiddelen (die nu verboden zijn) toegepast in vaak veel te hoge doseringen. Met name gebruikt in singels. Ik wens de gebruikers veel gezondheid met het eten van deze eieren. Zeker gezien de pas vastgestelde relatie met Parkinson (zie elders op deze site)

Of registreer je om te kunnen reageren.