Home

Nieuws 1032 x bekeken 1 reactie

Kamer wil af van koppeling premie en vergroening

Den Haag - De Tweede Kamer is tegen de voorgestelde koppeling tussen basispremie en vergroeningseisen. In de onderhandelingen over de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) moet Nederland zich hard maken voor het schrappen van dit plan.

Dinsdag nam de Kamer een motie van SGP en PVV met deze strekking aan. De twee partijen noemen het onwenselijk dat boeren die onder het nieuwe GLB niet voldoen aan de vergroeningsvoorwaarden naast de daarvoor bedoelde premie ook de rest van hun inkomenssteun kunnen verliezen. Ook VVD, CDA en Christenunie stemden voor de motie.

Staatssecretaris Co Verdaas (landbouw) is juist voorstander van de koppeling. Tijdens een debat vorige week ontraadde hij de motie, omdat daarmee ‘het hart uit de transitie die wij met zijn allen willen’ wordt gehaald. Verdaas vindt het onwenselijk dat boeren straks inkomenssteun kunnen krijgen zonder zich om de vergroeningseisen te bekommeren.

Het vergroeningsplan van landbouwcommissaris Dacian Ciolos is één van de meest omstreden onderdelen van de hervorming van het GLB. Veel lidstaten vinden de eisen te rigide en onwerkbaar. Ciolos heeft daarom voorgesteld gelijkwaardige alternatieven te accepteren, maar er bestaat nog veel onduidelijkheid over wat precies gelijkwaardig is. Woensdag debatteren de 27 EU-landbouwministers hier opnieuw over.

Een motie van VVD-Kamerlid Helma Lodders over de verdeling van het budget over de twee pijlers van het GLB haalde dinsdag ook een meerderheid. Lodders vindt dat de huidige verhoudingen moeten worden gehandhaafd. Zij is bang dat door een verschuiving van de eerste pijler (directe inkomenssteun) naar de tweede pijler (plattelandsbeleid) minder geld op het boerenerf terecht komt.

Eén reactie

  • joopi

    co verdaas eat your hart out

Of registreer je om te kunnen reageren.