Home

Nieuws 1337 x bekeken 2 reacties

Kabinet geeft snel duidelijkheid over vergoeding dagbesteding

Den Haag – Het kabinet wil zo snel mogelijk duidelijkheid geven over de vergoeding voor dagbesteding van zorgbehoevenden. Die toezegging deed premier Rutte na vragen van vrijwel alle partijen in de Tweede Kamer.

De regering wil fors bezuinigen op dagbesteding door het te schrappen uit de AWBZ. De verantwoordelijkheid voor dagbesteding komt vanaf 2015 bij gemeenten te liggen. Het budget voor dagbesteding wordt dan 25 procent verlaagd. 2014 is een overgangsjaar, waarover nu nog veel onduidelijkheid is.

De wijzigingen hebben grote gevolgen voor zorgboeren, omdat zij zich vooral richten op dagbesteding. Voorzitter Marijke Vos van de Federatie Landbouw en Zorg spreekt van een heel slechte zaak, omdat dagbesteding op zorgboerderijen een zeer positief effect heeft op de gezondheid van zowel ouderen als jongeren. Ze wijst erop dat dagbesteding in de zorglandbouw leidt tot een gemiddelde kostenbesparing van 7.500 euro per cliënt per jaar. "Wij kunnen ons niet voorstellen dat het regeerakkoord daadwerkelijk beoogt om deze maatschappelijke winst teniet te doen", aldus Vos.

Laatste reacties

  • schoenmakers1

    maar de ehs wordt wel gerealiseerd

  • politiek

    Marijke Vos van de Federatie Landbouw verdient ondersteuning. Als genoemde maatregelen doorgang vinden , dan zijn er alleen maar slachtoffers begrijp ik en nog meer kosten ! voor de staatspot. Het zijn zorgbehoevenden patienten , waarvan er vele momenteel een prachtig ondersteuning, aandacht en begeleiding krijgen op die zorgboerderijen. Ook nog voor minder kosten als in die zorgcentra waar ook gerekend moet worden wat het allemaal kost , want hopenlijk is Nederland nog wel zo beschaafd om die mensengroep niet te vergeten. Vaak geeft het ook uitstekende kansen voor bewuste boerengezinsbedrijven om middels verbreding landbouw deze maatschappelijke taak en verantwoording deels over te nemen. Die zorglandbouw zie ik ook als een stuk winst of ontwikkeling van de afgelopen jaren wat alleen maar winnaars had. De bewuste patienten, het boerengezinsbedrijf en de staatskas. Wat wil je nog meer ? ! .

Of registreer je om te kunnen reageren.