Home

Nieuws 820 x bekeken

Kaas en boter remmen prijsstijging voeding

Den Haag – Dalende prijzen voor kaas en boter remmen de prijsstijging bij voedingsmiddelen voor de Nederlandse consument. Dat valt op te maken uit de maandelijkse consumentenprijsindex die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft gepubliceerd.

Kaas is volgens de prijsmeting van het CBS 2,8 procent goedkoper dan een jaar geleden. De boterprijzen in de Nederlandse supermarkten liggen zelfs bijna 6 procent lager dan vorig jaar. De melkprijzen liggen 1,3 procent boven het niveau van oktober 2011.

Daarmee heeft het zuivelpakket een duidelijk remmend effect op de prijsstijging van het totale voedingsmiddelenpakket. Voeding was in het algemeen 2,5 procent duurder dan een jaar geleden.  Daarmee blijft de prijsontwikkeling bij voedingsmiddelen nog steeds achter bij de inflatie die in oktober is toegenomen tot 2,9 procent.

Rundvlees, eieren, vers fruit en tafelaardappelen zijn daarentegen relatief sterk in prijs gestegen. Rundvlees is meer dan 4 procent in prijs gestegen. Deze prijsstijging is groter dan bij varkensvlees en kip, waar de prijsverhogingen beperkt blijven tot rond de 2 procent. Vers fruit is 8 procent duurder dan in 2011. Bij aardappelen zorgen tegenvallende oogsten voor winkelprijzen die 19 procent hoger liggen dan vorig jaar. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de aardappelprijzen vorig jaar relatief laag waren.

Of registreer je om te kunnen reageren.