Home

Nieuws 4629 x bekeken 9 reactieslaatste update:8 nov 2012

Huijbers: Vion zal ingrijpend reorganiseren

Den Bosch – Vleesconcern Vion gaat reorganiseren. Die reorganisatie zal ingrijpend zijn, zegt Hans Huijbers, voorzitter van de ZLTO en voorzitter van de Raad van Commissarissen van Vion.

De ZLTO heeft via NCB Ontwikkeling 700 miljoen euro vermogen zitten in Vion. Huijbers is verre van in paniek over de financiële malaise bij het vleesconcern. Vion komt door deze crisis heen, aldus Huijbers, door niet-kernactiviteiten zoals  diepvriesgroenteproducent Oerlemans, te verkopen. Oerlemans Foods is sinds 2007 onderdeel van de Vion Food Group.

Vion boekt dit jaar volgens Huijbers vermoedelijk geen of een magere winst met alle gevolgen van dien voor de ZLTO die fors moet bezuinigen. De ZLTO rekent jaarlijks op 10 tot 20 miljoen euro dividend uit haar veertien participaties, aldus Huijbers.

Het geld gaat naar projecten, zoals mestverwerking, en naar belangenbehartiging. "Natuurlijk heeft ZLTO veel vermogen op één paard gewed", aldus Huijbers. "Er is sprake van afhankelijkheid, maar het opzetten van Vion was noodzakelijk. In de jaren 90 vielen slachterijen om, we zaten diep in de shit. Er was behoefte aan een stabiele coöperatieve factor, maar dat bleek onhaalbaar. Toen heeft ZLTO gedurfd ondernemerschap getoond en ik weet dat boeren dat waarderen."

ZLTO nam in 2002 de grootste Duitse particuliere slachter Moksel over, voor 150 miljoen euro. De jaren erna volgden overnames van de grootste slachter van Nederland, Dumeco (2004, 80 miljoen), Norddeutsche Fleischzentrale en Hendrix Meat Group (2005, in totaal 231 miljoen) en later voor onbekende bedragen Südfleisch en Grampian. "De synergie die uit de overnames voortkwam, is veel te beperkt gebleven. Overeind staat dat de schaalvergroting noodzakelijk was voor behoud van een behoorlijke intensieve veehouderij. Vion staat ook niet alleen in de malaise. De boeken van Danish Crown zijn ook geen vrolijke kost." Niet lang geleden betaalde Vion later uit, de situatie lijkt kritiek. ZLTO is niet in staat Vion te helpen.

"Het klopt dat Vion zichzelf zal moeten redden", zegt Hans Huijbers, "de ZLTO heeft hiervoor geen financiële middelen. "Vrij recent hebben banken overigens nog kredieten verschaft, maar het is wel duidelijk dat onderdelen verkocht moeten worden. De reorganisatie die Vion ingaat, zal ingrijpend zijn, en geld kosten. Het is een investering in meer marge in de toekomst en daarom rekent de ZLTO zonder pijn in het hart even niet op dividend."

Laatste reacties

 • joannes

  Wat een diplomaat die Hans Huijbers: hij spaart publiek de kool en de geit! Binnenskamers zullen hopenlijk een paar knopen worden doorgehakt! Hij verdedigt de strategie en legt het probleem bij de uitvoering binnen VION. Dat er nu een plan voor reorganisatie ligt wat geld kost is nu al duidelijk maar ik zou graag horen of lezen wie zich aan een bepaalde opbrengst heeft gecommiteerd en wanneer, dan krijgen we zicht op de opbrengst en ..... kunnen we volgen of het deze keer wel eens een keer lukt die geplande marge te scoren. 30 mlj is veel geld en wanneer daar bovenop moet worden afgezien van het dividend voor.....jaren van gemiddeld zo´n 12 mlj per jaar (ingeschat) blijft deze kwestie voor de buitenwacht gewoon een ¨bleeder¨ om het in slacht termen te houden!

 • politiek

  Ach, er gaan hier en daar wat tientallen miljoenen euro,s verloren maar daar zitten die bestuurders en directie VION enz. echt niet mee. Die zullen echt niet gekort worden op die ,,prestaties,, die ze halen met het boerengeld. Gesproken en geprobeerd wordt er om de boeren wat later uit te betalen voor geleverde producten. Ook voor een lagere prijs. Men zit bij AH aan die ronde tavel voor de korting van 2 % op geleverde producten waar men nog mee instemd ook ! .Ik vraag me af of er ook gekort wordt op directie en bestuurders vergoedingen VION en ZLTO. Wordt er gekort op die talrijke bestuurdersvergoedigen bij die andere ,,niet kern activiteiten,, . Houden die bestuurders en directie-leden elkaar wat in ere ten koste van de boer. Men vergeet de basis waar men voor behoort te werken en besturen. Openheid en transparantie is er mijn inziens niet. Men geeft al aan dat er de komende jaren geen divident komt. Die 2 % korting AH is ok , en die probeert zodadelijk natuurlijk weer wel een dergelijk trucje, maar wat wordt er nu gekort op die ,,belangenbehartigers,, zelf vraag ik me af. Ontvangen die ook minder vergoedingen, salarissen, bonussen.

 • agratax2

  Polotiek. Als je het stukje goed leest, zie je dat de bestuurders de doelstelling bijstellen en als ze die halen is de bonus dan ook veilig gesteld. Dat deze doelstelling enkele jaren geleden nog tot ontslag zou hebben geleid doet niet ter zake. Nu is hij bonus proof.

 • politiek

  agratax1 , en wordt die doelstelling over enkele jaren dan weer bijgesteld als ze doelstelling niet halen om eigen (bestuurders-directie)stoeltje te beschermen ! .

 • BoB de Bakker

  Een boer hoeft niet te leveren aan Vion, zoek maar een alternatief. Die is waarschijnlijk nog slechter.

 • varkenshouder1

  Er zijn in NL ook slachterijen die wel winst maken, van Rooi meat is er èèn van !!
  Daar wordt wel op een andere manier een bedrijf gevoerd. Overal kort erop en geen onnodig geldverlies. Huibers, verkoop de slachterij in Helmond aan van Rooi meat om de NL varkenshouder wel een toekomst te geven. Dat brengt meer yoekomst dan elkaar uitmergelen. Je moet niet de machtigste willen zijn maar trek samen op met sterke collega`s.

 • voortman

  @Bob de Bakker, waar is dat op gebaseerd?! De meeste alternatieven betalen hetzelfde of meer voor de koeien en varkens met minder (éénzijdig opgelegde) spelregels. De handel koopt graag varkens op beurs en koeien voor een vooraf besproken prijs. Bij de solide handelaar alles binnen een week gehaald en betaald.....

 • BoB de Bakker

  @voortman, dan begrijp ik niet waarom er dan nog boeren aan Vion leveren.

 • sturk

  Ze zouden is kunnen beginnen om er mensen aan te zetten met verstand van zaken.Beter luisteren naar mensen, die ze goede adviezen geven.Een goede lange termijn visie mag ook wel eens van de grond komen en niet het hap snap beleid wat nu gevoerd wordt.Je ziet het al van verre aankomen.Co2 verdoving in Druten (3milj investering) 6 weken later de fabriek dicht ( wat visie )Verwaarding /retail / verkoop blijven achter dit is niet een twee drie opgelost.Fabrieken draaien nog steeds te duur en stropperig.Teveel samengekochte culturen geen eenheid slechte communicatie tussen de landen en zo kunnen wij nog wel even door gaan.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.