Home

Nieuws 714 x bekeken 1 reactie

Het gaat te goed met de bevers

Nijmegen - De bever is in 1988 opnieuw uitgezet in de Nederlandse natuur. En met succes, want ondertussen leven er zo'n 600 dieren op verschillende plekken in het land.

Als natuurbeheerders niet ingrijpen, zijn het er over 20 jaar zeker 7000. De bever begint overlast te veroorzaken. Dat stelt de Zoogdiervereniging, die dinsdag met waterschappen en het Faunafonds praat over maatregelen tegen de schade die bevers veroorzaken.

Het belangrijkste probleem is dat de knagers gangen en holen in dijken graven daarmee de stabiliteit van de dijk ondermijnen, net zoals muskus- en beverratten dat doen. Ratten worden om die reden actief bestreden in de watergangen.

Volgens de Zoogdiervereniging is de bever erg populair in Nederland, maar om dat zo te houden moeten er tijdig maatregelen worden genomen tegen de schade die de dieren veroorzaken. Niet voor niets is de bever in de 19de eeuw in Nederland uitgeroeid, aldus de vereniging.

Op een aantal plekken langs dijken worden proeven gehouden met maatregelen om ratten tegen te houden. Die zouden mogelijk ook tegen bevers kunnen werken. Aanbrengen van rasters onder water, het spannen van kippengaas tegen een dijk en bestraten van de voet van een dijk worden uitgeprobeerd. Natuurbeheerders adviseren ook om 'beverakkertjes' aan te leggen om de beesten zodoende bij landbouwgewas weg te lokken. In de Verenigde Staten en Canada is veel ervaring met zogenoemde 'beaver deceivers' die voorkomen dat de dammen die bevers bouwen de watergangen blokkeren.

Eén reactie

  • joannes

    Over een paar jaar wordt Nederland één groot Natuurpark! Waar boeren fietsroutes en wandelpaden onderhouden en boerinnen een ¨aanlegplaats beheren¨, of andersom ivm de emancipatie, voor nieuws gierige stads bewoners die willen weten hoe de boer zijn eigendom beheert met de opdrachten van de PvdD olv Wakker Dier! Hoe die boer zijn inkomen verdient is niet belangrijk want de stadsbewoner koopt bij gratie zijn producten! Er is immers veel te veel! Het paradijs is gecreeërd de ¨mana¨valt vanzelf en de consument moet alleen maar zorgen dat het op de juiste plaats valt, in de juiste conditie en vooral onder de juiste omstandigheden! Boeren hebben uitgevonden dat wanneer ze maar ja zeggen tegen Wakker Dier en PvdD zij in iedergeval hun boerderij mogen bewonen en beheren want met wetswijzigingen zijn er inmiddels boeren gearresteerd voor het opjagen van een koe of slootwater serveren aan de varkens. Daar de grondprijzen nu dalen zijn er gelukkig nog stads mensen geinteresseerd in het overnemen van een boerderij zodat betrokken boer zijn jaren lang gespaarde kapitaal kan gebruiken voor een woning in het dorp.

Of registreer je om te kunnen reageren.