Home

Nieuws 792 x bekeken

Goedkoop geld voor MKB

Amsterdam – ABN Amro biedt de komende twee jaar met ondersteuning van het Europees Investeringsfonds (EIF) 120 miljoen euro aantrekkelijke leningen voor innovatieve en snelgroeiende MKB-bedrijven aan.

Het geld wordt uitgeleend in porties van 300.000 tot 3 miljoen euro. Volgens sectormanager plantaardige sectoren Bernd Feenstra van ABN Amro voldoet 10 tot 20 procent van de agrarische financieringsaanvragen aan de voorwaarden.

MKB-bedrijven in de agrarische sector krijgen daarom volgens Feenstra waarschijnlijk een substantieel deel. “De agrarische sector is goed voor het grootste deel van ons uitstaand kapitaal in het MKB.” Bij de leningen staat het EIF voor de helft van het pro resto investeringskapitaal garant, waardoor de rente lager uitpakt dan gewoonlijk. Bij de aanmeldingen geldt “wie het eerst komt, het eerst maalt. De bank spreekt zelf ook bedrijven aan.”
“Maar per geval zal moeten worden onderzocht exact hoeveel. Uitgangspunt is dat het een aantrekkelijk alternatief is voor reguliere financiering. ABN Amro financiert alleen als het in andere gevallen ook had willen financieren. Het is wel een steuntje in de rug bij bedrijven waarbij de bank het wel wilde, maar net niet kon.” ABN Amro krijgt vanaf 1 december 24 maanden de tijd om het kapitaal ‘weg te zetten’. De lener betaalt een commissie van 0,25 procent op de pro resto leningssom aan het EIF.
Bedrijven moeten volgens een aantal criteria kunnen aantonen innovatief of snelgroeiend te zijn. Niet aan alle criteria hoeft te worden voldaan. Eén van de mogelijke criteria is bijvoorbeeld dat een bedrijf in de laatste drie jaar steeds jaarlijks 20 procent in omzet of menskracht is gegroeid. Weer een ander criterium omschrijft de grootte van uitgaven aan innovatieve producten, diensten of processen.
ABN Amro is de eerste bank in Nederland en één van de eerste banken in de EU die gebruik kan maken van de garanties van het EIF, een onderdeel van de Europese Investeringsbank. Bestuurslid van ABN Amro Joop Wijn is dan ook “uitzonderlijk trots dat de bank gezien wordt als een snelle loper. Het geld zal nu ook snel worden uitgezet. Zo snel mogelijk.”

Of registreer je om te kunnen reageren.