Home

Nieuws

Glencore groeit in de landbouw

Baar – Glencore heeft in de landbouw het eerste halfjaar een omzet geboekt van 9,4 miljard dollar (7,8 miljard euro), 6,9 procent meer dan in dezelfde periode in 2011. Het handelshuis in grondstoffen zag de winst voor belastingen, rente en afschrijving met 30 procent toenemen tot 103 miljoen dollar (79,4 miljoen euro).

De agrarische activiteiten van het Zwitserse Glencore worden voor een groot deel vanuit Rotterdam geleid. Glencore verkocht 14,6 miljoen ton granen, een stijging van 11 procent. De afzet van oliezaden nam 33 procent tot 6,8 miljoen ton. Het bedrijf verkocht 50 procent meer katoen: 300.000 ton. Het verkoopvolume suikerriet bleef op 200.000 ton gelijk.
Glencore, dat naast agrarische grondstoffen onder meer olie en delfstoffen verhandeld, spreekt van “richtingsloze” graanprijzen. Omdat in de Verenigde Staten hitte en droogte de maisoogst sterk hebben beperkt, verwacht de onderneming met wereldwijde tentakels “hogere prijzen en meer beweeglijke markten” in de komende maanden.
De handel verliep volgens Glencore “bijzonder goed” in de periode van juli tot en met september. Het bedrijf wist deze week ook nog een deal te sluiten voor de levering van 180.000 ton tarwe aan Egypte, meer dan de helft van de uitgeschreven tender. De VS heeft minder exportvolume beschikbaar dus is Glencore in de handel in felle competitie met concurrenten als ADM, Bunge en Cargill.
Aan de productiekant wist Glencore ondanks een oogstderving van 30 procent gemiddeld per hectare door areaaluitbreidingen de totale productie 14 procent te vergroten. Het betreft met name grote boerderijen in Rusland, Oekraïne en Argentinië.
Glencore, ooit opgericht door de omstreden Belgisch-Amerikaanse zakenman Marc Rich, verwerkte 578.000 ton suikerriet, vooral door areaaluitbreidingen, 52 procent meer dan een jaar eerder. Het volume oliezaden groeide met 32 procent vooral door de overname van “crushing” faciliteiten in Tsjechië, Polen en Oekraïne en de bouw van een nieuwe fabriek in Hongarije.
Glencore is verwikkeld in de overname van mijnbouwbedrijf Xstrata, waarmee 33 miljard dollar gemoeid is.

Of registreer je om te kunnen reageren.