Home

Nieuws 1100 x bekeken 17 reacties

Gelderland gaat door met afschieten herten

Arnhem - De provincie Gelderland wijkt niet af van haar plan om het overschot aan edelherten in de nabijheid van het ecoduct Hulshorst op de Veluwe af te schieten. Dat liet een woordvoerster van gedeputeerde Jan Jacob van Dijk na een overleg van Gedeputeerde Staten dinsdag weten.

De provincie heeft de Faunabescherming uitgenodigd voor een gesprek. Ze benadrukt dat er op het ecoduct, dat binnenkort opengaat, niet mag worden gejaagd. Dat geldt ook voor de gebieden eromheen. Volgens de provincie was de laatste dagen het beeld ontstaan dat de dieren op het ecoduct, een veilige oversteekplaats voor wilde dieren, worden neergeschoten. Daarnaast wil de provincie een informatieavond houden voor agrariërs en omwonenden om nog eens precies uit te leggen hoe het wildbeheer van de provincie er uitziet.

Gelderland heeft met boeren die dicht bij het ecoduct wonen, afgesproken dat herten die de passage gebruiken geen landbouwschade zullen veroorzaken. Dat gebeurt door bejagen van een overschot aan edelherten. Volgens de Partij voor de Dieren komt de afspraak erop neer dat 15 van de 25 edelherten worden doodgeschoten.

De provincie betreurt het dat er een koppeling wordt gemaakt tussen de jacht en de ecoducten. Maandag legde verantwoordelijk gedeputeerde Jan Jacob van Dijk nog eens uit dat ,,balans noodzakelijk is in het wildbeheer''. ,,Het is fantastisch dat op de Veluwe edelherten leven. Dat willen we zo houden. Het wildbeheer gebeurt door gespecialiseerde jagers.''

Laatste reacties

 • jan1966

  Past mooi in de kerstpakketten van de Gelderse ambtenaar

 • wbrooymans

  Nu nog een landelijk afschotbeleid voor de ganzen. staat ook mooi voor een kerstpakket voor de overheden.

 • Bison

  'Gespecialiseerde jagers'.. wat een flauwe kul.

 • politiek

  Een mooi trots dier dat edelhert. Tussen de 15 en 20 jaren oud. Nederland heeft tientallen miljoenen dieren in de veehouderij industrie en nu zit men wat te vergaderen en te mekkeren over het afschieten van die trotse dieren. Ook de sector veehouderij zou er trots op moeten zijn ! om van deze dieren te kunnen genieten. Opmerkelijk dat men die eventuele schade niet onderling kan regelen binnen de sector veehouderij. Nee, dat draagt echt niet bij aan draagvlak en imago sector landbouw om die paar herten af te schieten.

 • Jan Zonderland

  Oh, er lopen dus maar 25 van die beesten. Dacht dat het om een horde van een paar honderd ging. Richten die 25 nou echt zoveel schade aan? Nou ja, als dat wel zo is dan zeg ik ook:weg ermee voordat het probleem nog groter wordt. Daar zijn al veel te veel voorbeelden van. Las net op nieuweoogst.nl dat de bevers nu ook al een probleem worden. Men denkt ook altijd maar te moeten ingrijpen in de natuur maar het gaat altijd fout

 • JeuAbsil

  @ Bison. Volgens mij weet jij helemaal niet waar een jager in Nederland allemaal aan moet voldoen. Vergunning, registraties en controle. Jagen is wel degelijk iets specialistisch.

 • leo,s vriend

  Jan, je houdt het niet voor mogelijk wat een schade een edelhert in 1 nacht in een maisveld kan aanrichten.

 • politiek

  mts.menkhorst1. Je maakt me nieuwsgierig over die schade van dat edelhert in dat maisveld. Praten we over miljoenen , honderdenduizenden euro,s , tientallen duizenden euro,s , duizenden euros, honderden euro,s , of een paar euro,s ? ! . Tevens geeft u aan wat een dergelijk edelhert voor schade aan kan richten maar doen ze dat dan ook ? ! . Kan die schade niet sociaal gedragen worden door de landbouwsector dan ?. Willen die alleen maar dieren zien in stallen zonder daglicht en ruimte ?

 • Bison

  Ik was het bijna vergeten JeuAbsil dat alleen criminalen in Holland wapens mogen hebben zonder vergunning enzo....Sorry.

 • leo,s vriend

  politiek,Alles waar jij geen verstand van hebt is onzin of gelogen he?
  Een veehouder met zeg 10 ha mais waar herten 5 ha van platlopen a 2000 euro per ha heeft flinke schade,Als er al tegemoetkoming in de schade wordt uitgekeerd duurt dat zo een half jaar. ondertussen moet hij/zij wel ergens mais bijkopen als het al in de omgeving te koop is anders extra transportkosten(niet vergoed)Hij zit met een gote ravage op het land dat netjes ondergewerkt moet worden om uberhaupt volgend jaar weer wat te kunnen verbouwen.
  Of het faunafonds zegt: zet er maar een hertwerend raster omheen( duizenden euro,s) al met al ben je zo een half jaarinkomen kwijt.

 • politiek

  Beste mts.menkhorst1. Dat is echt erg een halfjaarinkomen kwijt. Terecht dat dit aandacht krijgt. Dus de schade in uw voorstel voor bewuste boer is. 5 maal 2000 euro/ha = 10.000 euro Er is mij verteld dat met die moderne machines eventueel platgetrapt mais nog goed opgeslurpt kan worden om tot voer vermalen te worden. Laten we zeggen dat 20 % op het land achterblijft wat zeer veel veel is begrijp ik. Schade dus netto 2.000 euro voor bewuste boer. Of minder als die edelherten er slechts wat ,,gangentjes,, gelopen hebben in dat maisveld. b.v. 500 euro schade voor bewuste boer. Nietemin diep triest als dit een halfjaarinkomen is voor bewuste boer. Ik snap die irritatie dus ook wel.

 • joannes

  Waar haal je de energie vandaan Politiek om 1 die onzin iedere keer weer in te tikken en 2 met oogkleppen en oordoppen te blijven reageren ondanks de negatieve commentaren?

 • politiek

  Beste joannes. Veel liever heb ik dat u mijn reacties inhoudelijk weerlegt en u inhoudelijk iets toevoegd. Weerleg het maar zodat ik er in kan berusten. Overigens heb ik wel het ,,gevoel,, dat u positief staat tegenover boerengezinsbedrijf wat passend is in het buitengebied. Het zal winnaars geven in de huidige maatschappij. Overigens heb ik niet de beleving dat de huidige mega - bulk - veehouderij-industrie hier iets aan bijdraagt. Helaas. !

 • Bison

  Als die Edelherten dezelfde vernielzucht hebben als de Wapitie(elk) hier in the foothills van Alberta dan kunnen ze beter die herten op de veluwe achter het gaas houden en die ecoducten maar dichtlassen want anders is de ellende niet te overzien.
  S'zomers zal het wel meevallen met de schade als de koppel niet te groot is.
  Ik denk niet dat ze graag de mais ingaan.
  Het is de winter hier dat problemen geeft.
  Als er hier in de winter Elk in een haystack komen en erop pissen en schijten wil geen koe het meer vreten.
  Ook ingekuild voer staat aan ze bloot omdat ze het plastic vol met gaten trappen.
  En je moet wel een goeie 2 meter hoge heining erom hebben om ze eruit te houden.

 • politiek

  Sorry Bison. Een duidelijk verzoek naar u om geloofwaardig te blijven. ! Dus die edelherten gaan bij u op het boerenerf dat plastic stuktrappen op die ingekuilde voerbulten. Inderdaad beschameljk van die edelherten. Ik meende dat het angstige dieren waren die afstand hielden. Nogmaals , Sorry want dat mogen die edelherten natuurlijk niet doen. Hopenlijk hebben ze , nadat ze de beschermde zandlaag correct verweiderd hebben van dat plastic, niet geheel doorgetrapt tot bodem voerbult.

 • Bison

  Politiek,niet zo sarcastic doen..# 14.goed lezen...hier komen geen edelherten in het wild voor,hier een vergelijkbaar specie is de wapiti oftewel elk.
  Hier worden kuilen afgedekt met plastic met een randje zand rond de bodem en een zooitje auto banden er bovenop,Ik dacht dat dat in Holland ook zo gebeurde!.Zand word hier net beton in de winter..niet af te krijgen dus...veel werk ook.
  (Ik voer geen kuil zo mij deert het niet)
  Zo stuktrappen is wel degelijk een concern en gebeurt ook.
  Herten zoals white tail.eland en elk zijn niet angstig,wel voorzichtig,zeker als er op gejaagd word zo als hier.Als ze met rust gelaten worden worden ze steeds brutaler en komen als het stil is ook overdag naar de haystack. bij jullie word er niet op gejaagd zo ze worden brutaal met de gevolgen vandien.

 • J@gertje

  Als die herten achter een raster blijven hoef je er ook geen af te schieten om schade te voorkomen.
  Zie de prachtige Oostvaarders plassen. ;-)

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.