Home

Nieuws 3 reacties

Geen aanvullende maatregelen in strijd tegen Campylobacter

Den Haag - Het geheel pathogeen vrij krijgen van alle voedingsmiddelen is, zonder gebruik te maken van decontaminerende methoden, een onhaalbaar doel en ook niet nodig.

Dat schrijft minister Edith Schippers van volksgezondheid in reactie op Kamervragen van de Partij voor de Dieren. "Lage gehaltes pathogenen zullen veelal niet tot ziekte leiden en spelen wellicht een positieve rol bij de opbouw van weerstand", aldus Schippers. Ze is niet bereid, zoals de PvdD wil, extra maatregelen te nemen tegen producenten en verwerkers van vlees. Schippers vindt het huidge beleid van controle en handhaving door de NVWA en het Convenant Campylobacter dat tussen het ministerie en de pluimveevleessector is gesloten.

In 2010 werden naar schatting 217.000 darminfecties bij mensen veroorzaakt door vlees van runderen, varkens, schapen en kippen. De belangrijkste ziekteverwekkers waren hierbij Clostridium perfringens (97.000 keer), Staphylococcus aureus (61.000) en Campylobacter spp (28.000 keer).

Schippers schrijft dat ziektegevallen van Campylobacter over het algemeen ernstiger van aard zijn. De kans om besmet te raken met Campylobacter is het grootst bij rauw kippenvlees, blijkt uit gegevens van de NVWA.

Laatste reacties

 • DGroo

  Minister Schippers heeft de klok horen luiden en ... etc.
  De hygiene hypothese gaat uit van at rondom blootstelling van omgevingsbacterien, niet over blootstelling aan pathogenen. Ook na herhaalde blootstelling aan campylobacter, wordt een mens herhaald ziek.
  Laat Minister Schippers haar eigen kennisinstituut RIVM raadplegen voordat zijn ongefundeerde en voor de volksgezondheid kwalijke uitspraken doet.
  Dick

 • politiek

  EZ-minister Henk Kamp pleit voor een gedragscode in de agrofoodsector. Inzet is om de deelnemers te binden aan Europese en/of Nationale eerlijke handelspraktijken. Hij wenst een rondetafelgesprek ! .
  Blijkbaar is er binnen het ministerie toch wat meningsverschil. Opmerkelijk is ook dat Kamp een proefproject wil starten of men werkt volgens die gedragscode. Hopenlijk worden de ambtenaren van de NVWA daar ook bij betrokken. Het filteren en zoekraken van uitslagen voedselveiligeid behoort dan mogelijk ook tot het verleden ! .

 • Angela 't boerinnetje.

  Ik snap al de commotie niet.
  Mij is altijd geleerd dat je voedsel, wat dan ook, goed moet bereiden.
  Zorgen dat alles goed schoon en gaar is.
  En volgens mij zijn dan ook alle bacterieen weg [dood].
  In alles wat je vast pakt, eet , overal zitten bacterieen in en op.
  Je kunt niet alles steriel maken, dan gaat ook het laatste beetje weerstand uit de mens weg.
  Zelf denk ik dat je toch moet proberen om zo dicht als mogelijk bij de natuur moet proberen te blijven.
  En daar horen ook allerlei soorten bacterieen bij.
  Risico om ziek te worden heb je altijd en overal en is ook van alle tijden.
  Maar je kunt het zelf erg goed binnen de perken houden, daar ben je zelf verantwoordelijk voor .
  En dat hoeft niet door andere mensen via regeltjes bepaald te worden.
  Die hebben we al genoeg.

  Angela.

Of registreer je om te kunnen reageren.