Home

Nieuws 4 reacties

Fysiek onderzoek bij omwonenden veestallen

Utrecht - Ongeveer 28.000 Brabanders en Limburgers ontvangen binnenkort een vragenlijst over hun gezondheid en eventuele luchtwegklachten. De vragenlijst is de eerste stap van een vervolgstudie naar de gezondheidseffecten van de intensieve veehouderij. Als de ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken in Den Haag definitief akkoord gaan worden 3.000 deelnemers bovendien uitgenodigd voor een blaastest en bloedonderzoek.

De blaastest en het bloedonderzoek moeten uitwijzen of mensen die in de buurt van veestallen wonen besmet zijn met bacteriën uit de veehouderij. Projectleider Dick Heederik bij instituut IRAS heeft dat dinsdag gezegd.

Het onderzoek is een vervolg op metingen en een analyse van huisartsgegevens die IRAS eerder in Brabant en Limburg uitvoerde. ,,Het verschil is dat we nu zelf mensen gaan onderzoeken. We verwachten veel hardere conclusies te kunnen trekken'', zegt Heederik.

Destijds constateerde IRAS op vijf meetpunten in bevolkt gebied in de buurt van koeien, varkens en kippen significant hogere concentraties bacteriën. In de nabijheid van bedrijven met geiten en kippen komt longontsteking vaker voor, ontdekten de onderzoekers.

De metingen zijn nadien doorgegaan. Het totale vervolgonderzoek gaat minimaal twee jaar duren en kost in totaal 2,4 miljoen euro. Het Astma Fonds levert een bijdrage.

De Gezondheidsraad komt deze maand met een advies over de veehouderij.

Laatste reacties

 • agratax2

  Zijn onder de mensen die in de omgeving van veebedrijven ook boeren en hun gezinnen meegenomen? Of is de uitverkoren groep een groep die liever geen veehouderij in de omgeving ziet? Ik zou wel willen weten of de boeren gezinnen vaker of minder vaak ziekte verschijnselen hebben dan de buurburgers van de bedrijven.

 • bankivahoen

  Uitkomst is nu al bekend , Heederik verwacht veel hardere conclusies te kunnen trekken ! Een conclusie is het vast en zeker niet: er blijkt toch niets aan de hand te zijn! Makkelijk om op deze manier een gekleurd eindrapport tevoorschijn te toveren. Alles ,maar dan ook alles is al gemobiliseerd om de agrarische sector uit te roeien! Al wat de sector al bereikt heeft zal teniet worden gedaan. Simpele manier van burgers manipuleren en een hetze te kweken tegen de sector.

 • j.verstraten1

  Natuulijk verwacht Heederik hardere conclusies te kunnen trekken, anders krijgt hij in deze tijden geen financiering voor dit miljoenenproject. Ik zie het met vertrouwen tegemoet. En wil wel gratis een harde voorspellende conclusie trekken: wederom een bevestiging van wat we uit voorgaande onderzoeken allemaal al weten. Als dan daarmee de onrust mbt de volksgezondheid kan worden weggenomen prima. Maar het werkelijke probleem zit veel dieper, tussen de oren van mensen, daar zitten nl. de ogen en ook nog de neus. En die combinatie is dodelijk: ruik je het of zie je het , en zo ja vind je dat acceptabel. Indien het antwoord nee is word je er uiteindelijk ziek van.

 • Grensboerke

  Wanneer komt er een officieel onderzoek naar het aantal mensen dat gezondheidsklachten krijgt naar aanleiding van contact met ambtenaren van ELI?

Of registreer je om te kunnen reageren.