Home

Nieuws

Fransen tegen bezuinigen op GLB

Parijs - De Franse premier Jean-Marc Ayrault wijst de door EU-voorzitter Van Rompuy voorgestelde miljardenbezuiniging op de landbouwuitgaven van de hand. ''Over een verlaging van het EU-budget valt met ons niet te onderhandelen en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid moet behouden blijven,'' aldus Ayrault.

Volgens de Franse premier 'behoort het landbouwbeleid nog altijd tot het hart van de Europese constructie'. ''Het GLB moet dan ook behouden blijven om een antwoord te kunnen bieden aan de behoeften van een economisch onmisbare sector.'' Frankrijk is wel bereid bij de onderhandelingen over de EU-begroting, die volgende week worden gehouden, 'een constructieve houding aan te nemen'. Binnen dat kader vindt Ayrault het echter wel nodig dat er met name voldoende middelen blijven voor de structuurfondsen. Van Rompuy heeft juist voorgesteld om op die uitgaven uit het GLB-budget miljarden te schrappen.

Ook minister van landbouw Stéphane le Foll verzet zich scherp tegen de voorstellen van de EU-voorzitter. ''Wij zijn het daar diepgaand mee oneens.'' Volgens Le Foll is het Franse verzet tegen de voorstellen 'een Europese keus en niet alleen ingegeven door het belang van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid of van de Franse boeren.'

Of registreer je om te kunnen reageren.