Home

Nieuws 599 x bekeken

Frankrijk verviervoudigt invoerheffing palmolie

Parijs – Frankrijk wil de invoerbelasting van 100 euro per ton op palmolie verviervoudigen tot 400 euro per ton. Mogelijk wordt ook de heffing op andere plantaardige oliën verhoogt.

De zogeheten 'Nutella-taks', een initiatief van senator Yves Daudigny, is bedoelt natuur te beschermen en obesitas tegen te gaan.

Frankrijk is na China en India de belangrijkste markt voor palmolie. Het wordt onder meer verwerkt in margarines, bakolie, koekjes, chips en chocoladepasta. De naam Nutella is gekozen omdat het één van de weinige palmoliegerelateerde merken is die in heel Europa bekend is. Jaarlijks wordt 235.000 ton Nutella gemaakt.
De bedoeling van de wet is dat voedselproducenten zoeken naar duurzame alternatieven. Voor de productie van palmolie wordt volgens NGO’s (niet-gouvernementele organisaties) oerwoud gekapt. Bovendien zouden de rechten van lokale boeren worden geschonden ten voordele van rijke plantagebezitters. Palmolie bevat bovendien relatief veel verzadigde vetten.
Het Franse Lagerhuis stemt volgende maand over de wet, die overigens lijkt op een Amerikaans wetsvoorstel in de jaren 80. Maleisië dreigt alvast de zaak aanhangig te maken bij wereldhandelsorganisatie WTO.

Of registreer je om te kunnen reageren.