Home

Nieuws 9 reacties

ForFarmers wil naar beurs

Lochem – ForFarmers wil binnen enkele jaren, uiterlijk in 2016, een beursnotering. Dat zegt algemeen directeur Bert-Jan Ruumpol. Door de beursgang verliezen boeren de controle over de onderneming maar het mengvoerconcern is gebaat bij meer mogelijkheden kapitaal aan te trekken voor groei, aldus de topman.

ForFarmers ziet in 2012 door overnames van Hendrix en het Britse BOCM Pauls de jaaromzet groeien van 5,2 naar 6,7 miljard euro, aldus SNS Bank. De mengvoerafzet van 6,5 miljoen ton groeit wat Ruumpol betreft de komende 4 jaar naar 10 miljoen ton. “Nu heeft ForFarmers nog voldoende middelen groei te financieren, maar ik kijk vooruit. In een branche van dunne marges en een toenemende behoefte aan innovatieve producten is schaal toenemend belangrijk.”
Eind 2010 werden vermogensrechten van de coöperatie achter ForFarmers, FromFarmers, verhandelbaar. Op basis van afgenomen of geleverde producten in het verleden ontvangen leden voerequivalenten. Leden krijgen vermogen toegewezen op basis van het aantal voerequivalenten mits zij zakendoen met ForFarmers. De participatierekeningen kunnen worden omgezet in certificaten.
Deze certificaten kunnen ook door niet-leden worden gekocht, al is hun stemrecht beperkt tot 15 procent. De animo was beperkt maar neemt toe. Volgens analist Richard Withagen van SNS Securities-analist is de markt minder liquide dan bij een “normale” beurs. In een eerste rapportage van de bank over ForFarmers noemt Withagen de certificaten ForFarmers “ondergewaardeerd”.
Withagen geeft beleggers het advies certificaten te kopen met een prijsdoel van 3,50 euro. Momenteel bewegen de stukken net onder een waarde van 2,50 euro, met een dieptepunt in de laatste 12 maanden van 1,85 euro. Daarbij past Withagen een korting toe van 20 procent vanwege het ingewikkelde handelssysteem.

Laatste reacties

 • Juulvalmet

  Cooperatie?

 • agratax2

  Weer een co-op minder. Weer terug bij begin vorige eeuw, boeren verliezen hun markt macht door ombouw van co-op naar NV status. Wanneer beginnen de boeren met nieuwe co-ops om de marktmacht van de handelaren te doorbreken?

 • jan1966

  Massaal overstappen naar Agrifirm zou ik zeggen

 • kleitokkers

  Het zal mij benieuwen hoe het boereninleg geld gewaardeerd wordt in handelbare aandelen. Zo niet dan is je geld weg.

 • Mozes

  Dat de coöperatie aan de inkoopkant van het melkveebedrijf verdwijnt is niet zo erg zolang er maar genoeg concurentie blijft. De coöperatie aan de verkoopkant is essentieel voor de positie van de boer en mag nooit in vreemde handen komen. FrieslandCampina moet dus ten alle tijden een coöperatie blijven in boeren handen.

 • gerjan slingenbergh

  Binnen de grote cooperaties hebben de boeren hun macht al lang verloren. Het idee achter de cooperatie is allang verdwenen. Als antwoord op deze ontwikkelingen zullen er meer en meer kleine in- en verkoop cooperaties ontstaan.

 • Rolf Roelofs

  meneer rumpol kon het mij ten tijde van en na de varkenspest en de mkz, aan de keukentafel, al niet uitleggen dat bedrijven die daardoor toen min of meer gedwongen werden gestaakt geld in de coöp achterlieten omdat ze jaren een te hoge voerprijs hadden betaald ten faveure van het resultaat en opbouw van het eigen vermogen van de coöperatie. de winst en verlies rekening leek destijds meer op die van een bank (rentebaten versus rentelasten) dan van een aan-en-verkoop-coöperatie. ik ben blij dat ik toen de keuze heb gemaakt om over te stappen naar agrifirm.

 • Klomp

  Dit is het begin van het eind van for farmers,de aandeelhouders die straks de aandelen hebben, willen heel wat meer rendement zien dan de boeren aandeelhouders. Het rendement dat nu flinter dun is zal dus omhoog moeten.
  Dus de voerprijs zal omhoog moeten of op kosten besparen (onderhoud), dit hebben we gezien bij hendriks dat onder nutreco zat. Dit is niet goed gekomen,ik snap dus ook niet dat For Farmers hier niet van geleerd heeft.

 • joannes

  Klomp, for Farmers drijft mee op de hype en verwachting dat er een schaarste gaat ontstaan aan agro producten en daar zijn nu institionele beleggers in geintresseerd. Het heeft dus waarschijnlijk niets met het economisch rendement te maken maar met de interesse van de huidige eigenaren hun belang te verkopen of in waarde te zien stijgen en die institutionele beleggers die graag in agro belangen investeren. Het kapitaal is geïntresseerd!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.