Home

Nieuws

Fiscaal voordeel bij opvolging onder druk

Den Haag - De fiscale regeling voor het geruisloos doorschuiven van bedrijfsvermogen via schenking of vererving staat onder druk. De Bredase rechtbank heeft uitgesproken dat het belastingvoordeel voor ondernemers discriminerend is ten opzichte van privé-personen die vermogen erven of geschonken krijgen.

Het belastingverschil kan in vergelijkbare situaties oplopen tot honderdduizenden euro's. Nu geldt een vrijstelling voor successierecht van 100 procent over het bedrijfsvermogen tot een miljoen euro, als de erfgenaam het bedrijf voortzet. Vererving van privévermogen wordt volgens de normale tarieven van het successierecht belast. De tarieven variëren van 10 tot 40 procent, afhankelijk van de relatie van de erfgenaam tot de erflater.

De Leidse hoogleraar Tea Mellema-Kranenburg zegt dat het niet aannemelijk is dat de wetgever de regels zo zal aanpassen dat iedereen van de gunstige regel gebruik kan maken. De staat heeft de erfbelasting te hard nodig, stelt zij. Mellema-Kranenburg meent dat een wetswijziging onvermijdelijk is, als de uitspraak van de rechter bij de Hoge Raad in stand blijft. "Het is te hopen dat de kern van de voor de agrarische sector zo broodnodige faciliteit overeind blijft", zegt Mellema-Kranenburg in het Tijdschrift voor Agrarisch Recht.

De uitspraak van de Bredase rechter heeft geleid tot duizenden bezwaarschriften van belastingplichtigen, die vinden dat ze te veel successierecht of schenkingsrecht moeten betalen. Staatssecretaris van financiën Frans Weekers wil de bezwaren via een speciale procedure afhandelen. Hij heeft dat bij de Tweede Kamer aangekondigd. Aan de hand van een aantal representatieve voorbeeldzaken, zal de kwestie bij de rechter en de Hoge Raad worden voorgelegd. Tot die tijd zal de uitspraak op de bezwaren worden aangehouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.