Home

Nieuws 663 x bekeken 2 reacties

FAO: landdeals pakken vaak verkeerd uit

Rome - Bij grootschalige landbouwinvesteringen in ontwikkelingslanden profiteert de lokale bevolking vaak nauwelijks, zo blijkt uit een studie van wereldvoedselorganisatie FAO.

Vaak worden beloftes over nieuwe banen niet waargemaakt of worden de banen ingevuld door mensen uit een ander land of regio. Daar komt bij dat een meerderheid van de projecten die met buitenlands kapitaal worden gefinancierd gericht is op productie voor export, of productie voor biobrandstoffen. Er is uiteindelijk veel meer bewijs voor negatieve dan positieve effecten, aldus het rapport. De landdeals vormen daarom een bedreiging voor de voedselzekerheid in landen met een laag inkomen en tekort aan voedselproductie, aldus de rapporteurs.
Volgens het rapport zijn investeringen in de landbouw wel van kritiek belang voor de bestrijding van armoede. Het zou echter beter zijn niet te kiezen voor directe verkoop of overheidsleasing van land, maar te kiezen voor contractteelt of joint-ventures met boerencoöperaties. Tevens moeten landen volgens de FAO werken aan het eerlijk verdelen en respecteren van eigendomsrechten.

Laatste reacties

  • zanden

    Het is dus nog steeds het oude liedje: uitbuiting en kolonialisme. Treurig.

  • awknop

    Gelukkig heeft de FAO nu vastgesteld wat veel mensen al op hun klompen aanvoelden. Vooral China is op dit gebied nogal aktief en hebben geen enkele interesse in belangen van anderen. De machthebbers in Afrika die in feite hun eigen volk belazeren en het geld in eigen zak steken, treffen ook heel wat blaam

Of registreer je om te kunnen reageren.