Home

Nieuws 1187 x bekeken 1 reactie

‘Weer groei landbouwexport in 2013’

Amsterdam – ABN Amro verwacht dat de waarde van agrarische export in 2012 stabiliseert en in 2013 met ruim 2 procent groeit. De groei is volgens de bank vooral het gevolg van de stijging van landbouwprijzen en niet zozeer van een groter volume. In 2011 kromp de exportwaarde nog met enkele procenten.

ABN Amro verwacht dat de wereldeconomie in 2013 voorzichtig zal herstellen. In combinatie met lage voorraden voor met name mais maar ook wel tarwe kan dit in het eerste kwartaal, als even nergens geoogst wordt, voor een prijsopleving zorgen. De uitvoer krijgt volgens ABN Amro ook een stimulans door de zwakke euro. De euro is nu 1,27 dollar waard maar de bankvorsers voorzien een daling tot 1,15 in het eerste kwartaal van 2013.
In september had de agrarische uitvoer volgens het CBS een waarde van 4,07 miljard euro, tegen 4,05 miljard een jaar eerder. De invoer daalde in september bijna 60 miljoen euro waardoor de ruilvoet verbeterde, zij het minimaal. Tussen januari en september vertegenwoordigde de agrarische sector een exportwaarde van 37,2 miljard euro, aldus het CBS, tegen 37,1 miljard een jaar eerder bij een vergelijkbare invoer.
De laatste maanden nam met name de exportwaarde van zuivelproducten, eieren, vlees en bereide voedingsmiddelen toe. De uitvoerwaarde van groente en fruit en graan daalde juist.
ABN Amro stelt dat de Nederlandse exporteurs zich toenemend moeten richten op markten buiten de Eurozone. Nu is Nederland nog voor 58 procent van haar uitvoer afhankelijk van afnemers in de Eurozone. Duitsland is de belangrijkste markt maar hier verslechtert de export en het consumentenvertrouwen. Als de uitvoer naar Duitsland afneemt, aldus de bank, komen Nederlandse exporteurs in de problemen.
In opkomende markten heeft Nederland nog maar beperkt voet aan de grond. Sinds 2011 daalde de vraag uit de EU en neemt de vraag van buiten de EU toe.

Eén reactie

  • hobbyboer

    maar een manier om de export te bevorderen, lagere prijzen voor de grondstoffen betalen en lagere aarbeids lonen, dat is DE manier. jammer voor de boer, maar wat maakt dat nu uit zij houden ervan voor niks te werken.

Of registreer je om te kunnen reageren.