Home

Nieuws 1497 x bekeken 5 reacties

EU-landbouwprognose vol onzekerheden

Brussel – De graanprijzen gaan de komende jaren weer fors omlaag naar niveaus van 150 euro per ton in 2016. Daarna stijgen de prijzen weer naar een niveau van rond de 200 euro in 2022. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Unie voor de middellange termijn.

Tassos Haniotis, directeur Economische Analyse binnen DG Landbouw van de EU-commissie, presenteerde vrijdag de eerste cijfers over de middellange termijnprognose van de EU voor de komende tien jaar. Het definitieve rapport verschijn medio december.

Volgens Haniotis neemt de groei in graanopbrengsten per hectare af. De vraag in de EU naar granen blijft sterk, vooral door de nog steeds toenemende productie van biobrandstoffen.

Vlees

Voor de vleesmarkt verwacht Haniotis een herstel van de vleesmarkt in de eerstkomende jaren. Rund- en varkensvlees zijn de belangrijkste producten die profiteren van herstel. Het huidige hoge niveau van EU-vleesexport wordt blijvend gesteund door een sterke wereldwijde vraag. De totale vleesconsumptie in de EU herstelt en zal zich stabiliseren.

Voor zuivel is de verder stijgend wereldvraag de belangrijkste aanjager voor de EU-export met vooral goede uitzichten voor kaas en mageremelkpoeder. Voor de eerste jaren van de komende tien jaar is de prognose dat er wel druk op de marges blijft door onder meer droogte en het aflopen van de melkquotering. De prognose voor de prijzen op de langere termijn zijn verbeterd door de aanhoudend sterke wereldwijde vraag.

Ontwikkeling economie

De voorspellingen kennen wel een aantal onzekerheden. In de eerste plaats de ontwikkeling van de economie in de EU. Verdere onzekerheden zijn de ontwikkeling van de eurokoers ten opzichte van de dollar en het al dan niet afschaffen van de suikerquotering. Voor de inkomens is verder ook van belang hoe het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid eruit gaat zien. Daarvoor moeten eerst de onderhandelingen over de meerjarenbegroting nog tot een goed einde worden gebracht.

Boeren

In de voorspellingen stijgt het inkomen van boeren per arbeidskracht met enkele procenten in tien jaar tijd, maar dat komt vooral door de afname van het aantal boeren. Het aantal boeren daalt het hardst in de Oost- en Zuid Europese landen. Het inkomensverschil tussen de oude en nieuwe lidstaten blijft ‘substantieel’ ook al wordt het verschil wel kleiner.

Laatste reacties

 • kremer

  Oftewel boeren gaan er bij een inflatie van 2% per jaar er jaarlijks op achteruit.

 • casecs

  tja ik weet niet denk dat prijs wel 200 blijft,we kunnen niet meer voor lagere prijzen telen kostprijs stijgt hard oa door diesel prijs, belasting verhoging op verzekeringen , 20% stijging waterschapslasten en ga maar door en er hoeft maar weer droogte wezen in grote graan gebieden en prijs blijft hoog.vergeet ook niet dat er steeds meer mensen op aarde komen en welvaart stijgt in bepaalde regio's!

 • agratax2

  Kremer je ziet het verkeerd, boeren gaan er niet op achteruit, ze krijgen meer werk en meer bankkosten (groei) maar niet meer loon. Als tenminste de inflatie niet hoger wordt dan de voorspelde netto meeropbrengst. Als de boer zijn hypotheek wel aflost, zal hij bij beëindiging bedrijf schatrijk zijn, als er tenminste koopkrachtige vraag naar grond is. Klopt deze prognose m.b.t. de netto inkomsten van de boer, dan zal de animo van beleggers om 'boer te spelen' niet erg groot zijn.

 • Mels

  Hebben we weer een groep waarzeggers,goh waar halen ze die glazen bol nou vandaan,zouden ze die van de RABO geleend hebben????????

 • agri2

  knappe koppen bij de EU, de graanprijzen lager (de wens is de vader van de gedachte) en het inkomen van de boer stijgt, dat kan ik niet uitgerekend krijgen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.