Home

Nieuws 792 x bekeken

EU en Canada dichtbij handelsdeal

Brussel – De EU en Canada willen de komende paar weken een handelsdeal sluiten. Dat zegt heeft de EU-handelscommissaris Karel De Gucht gezegd na een ontmoeting met de Canadese handelsminister Ed Fast.

De meest gevoelige dossiers maar wel onderdelen van de deal zijn de landbouw en het patentrecht in de farmaceutische industrie.

Het bruto binnenlands product van de EU zou volgens een studie uit 2008 in 7 jaar tijd tot 11,6 miljard euro kunnen stijgen door een handelsdeal. Voor Canada wordt een vergelijkbaar effect op de economie verwacht. Details zijn nog onbekend maar de verwachting is dat de EU onder meer kaas en industriële producten extra kan uitvoeren terwijl andersom Canada hoopt meer veevoergrondstoffen te verkopen.
Voor Canada zou de deal de belangrijkste zijn sinds toetreding tot de vrijhandelszone NAFTA, waar ook de VS en Mexico toe behoren. Voor de EU, nu al de tweede belangrijkste handelspartner van Canada, betreft het de eerste handelsdeal met lid van de G7, een groep grote ontwikkelde economieën.

Of registreer je om te kunnen reageren.