Home

Nieuws

Duurzaamheid land- en tuinbouw te zien op internet

Den Haag - We doen het goed, maar niemand weet het. Het is niet een kwestie van beginnen met verduurzamen van de agrarische sector, we zijn al onderweg. Dat kunnen we hiermee laten zien. Dat zegt voorzitter Siemjan Schenk van LTO Noord tijdens de lancering van de website www.duurzaamheidlandbouw.nl door het landbouweconomisch instituut LEI.

Op de website wordt bijgehouden hoe duurzaam de Nederlandse landbouw is. Hierbij kunnen de resultaten per regio, per sector of per onderwerp bekeken worden.
Schenk benadrukt dat duurzaamheid een lastig begrip is, omdat iedereen het anders interpreteert. ”Voor de een is de koe in de wei een maatschappelijke verrijking, voor de ander is het een wandelende milieuramp”, aldus Schenk. Hij zou graag als uitgangspunt willen nemen dat er geen hypotheek wordt genomen bij de volgende generatie, als het gaat om gebruik van grondstoffen. ”We moeten onze grondstoffen en bronnen zorgvuldig gebruiken”, aldus Schenk.
Op het tot in detail openbaar maken van duurzaamheidscijfers en het trekken van conclusies op basis van 1.500 agrarische bedrijven klonk bij de lancering ook kritiek van stichting Veldleeuwerik, die zich afvraagt of het trekken van conclusies op basis van relatief weinig bedrijven geen risico vormt voor de exportpositie van Nederland.
Roald Lapperre, directeur van het ministerie van Economische Zaken, dat de website mede financiert, benadrukt dat de toegang tot actuele cijfers zal bijdragen aan betere besluitvorming op het ministerie.

Of registreer je om te kunnen reageren.