Home

Nieuws 1357 x bekeken 6 reacties

Duitse biodieselfabriek Cargill en Agravis dicht

Wittenberge - De biodieselfabriek van het Amerikaanse Cargill en de Duitse agrohandelscoöperatie Agravis in Wittenberge in Oost-Duitsland gaat dicht. De fabriek is één van de vele slachtoffers van de overcapaciteit op de Europese markt.

Tal van biodieselfabrieken in de Bondsrepubliek gingen het bedrijf in Wittenberge al voor. De jointventure-partners zoeken wel naar een nieuwe eigenaar. Het bedrijf heeft een capaciteit voor 120.000 ton biodiesel per jaar en maakte de brandstof van koolzaad.

Laatste reacties

 • Jaap 109

  Leuk hé zo'n betrouwbaar politiek beleid in de EU.

  En weg zijn de subsidies.

  Maar och dat maakt niet uit het is toch geld van een ander!

 • aarthamstra1

  ZLTO ,Nog gouw even een biodiesel fabriekje bouwen ,kosten een slordige 10 miljoen van boer en burger, Zal wel weer een hoop bonussen opleveren dit goede idee. Welke fabriek moet er voor sluiten . Kampen/Amsterdam.

 • Bison

  Allemaal witte olifanten.
  Gewoon gekkewerk om land te gebruiken om brandsof op te telen.
  Er is genoeg olie en gas onder de grond voor de next 10.000 jaar.

 • denker123

  Ze hadden al lang kunnen weten dat biodiesel geen oplossing is om dieselolie te vervangen.Ter vergelijkingeen vrijstaand huis gebruikt +- 3000 ltr dieselolie voor verwarming per jaar,electriciteit en diesel voor de gezinswagen komt daar nog bovenop.Voor voeding is er maar een klein gedeelte van deze 2 ha nodig Daar hadden de geleerden al lang aan moeten denken.Hier in de V.S.komt aardgas en olie overal in grote hoeveelheden uit de grond met de schalie methode en is veilig.Genoeg voor honderden jaren er is tijd genoeg om zonnpanelen te plaatsen.

 • agratax2

  Denker123. Zijn zonnepanelen milieu vriendelijk? Vraag de Chinezen. Geven zonnepanelen elektriciteit als jij het in donker nodig bent? Nee dus is hier en oplossing voor nodig in de vorm van met fossiele brandstof gestookte centrales of er moet transport komen van elders. Dze transport blijkt nu net het probleem te zijn erg grote verliezen over grote afstand en daar komt bij dat kopererts niet oneindig voorradig is en nu reeds voor een groot deel in handen is van China die dus bepaalt hoeveel zij wensen te verwerken tot hoogspanningskabel voor ons. Smelten kost energie en die is nu in grote en goedkope hoeveelheden alleen nog maar in steenkool voorradig in bv. China die niet bepaalt milieu vriendelijk omgaat met de verbranding van deze vuile steenkolen. Los je dus je milieu vervuiling aan de ene kant van de wereld op, produceer je aan de andere kant dubbel zoveel smeerzooi.

 • denker123

  agratax 1.Inderdaad de zonnepanelen missen nog een uitvinding om de stroom op te slaan in veel betere batterijen zodat er geen hoogspannings lijnen nodig zijn,en ook betere materialen om de zonnepanelen te maken.Maar er is nog tijd genoeg het schaliegas is spotgoedkoop en komt overvloedig uit de grond in de V.S..Dit zal de olieprijzen gaan drukken als de politiek geen stokken in de wielen steekt.In mijn vorige reactie bedoelde ik ,om deze 3000 liter dieselolie te vervangen er 2 ha koolzaad van 1500 liter olie per ha nodig is.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.