Home

Nieuws 378 x bekeken

Duits onderzoek naar speculatie op agromarkten

Berlijn - Het Duitse landbouwministerie wil weten wat de betekenis van de termijnhandel is voor de agrarische sector en welke rol deze speelt bij prijsschommelingen op de fysieke markten. Minister Ilse Aigner wil onder meer speculatie met voedingsproducten laten belichten.

Speculatie is de afgelopen jaren onderwerp geweest van maatschappelijke discussies. "De termijnhandel met agrarische grondstoffen bergt ook het risico in zich, dat excessieve speculaties de prijsbewegingen bij agrarische grondstoffen versterken en zo een averechts effect hebben op de eigenlijke functie van de agrotermijnmarkten", stelt Aigner. De minister wil ook weten van welke derivaten de landbouwsector gebruik maakt.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door het von Thünen-Institut für Marktanalyse (vTI). Het vTI gaat het onderzoek uitvoeren in samenwerking met externe financiële marktexperts. De resultaten komen in 2013 beschikbaar.

De Wereldbank en onderzoeksinstituut Ifpri concludeerden in 2010 dat de voedselcrisis in 2007/2008 is veroorzaakt door hogere energieprijzen, meer vraag naar biobrandstof, slecht weer, de lage dollarkoers en exportbeperkingen. Speculatie speelde nauwelijks een rol.

Of registreer je om te kunnen reageren.