Home

Nieuws 1546 x bekeken 1 reactie

'Den Haag' reageert negatief op plannen Brabantse dierrechten

Den Haag - CDA en VVD, voorstanders van afschaffen van de dierrechten, reageren negatief op de plannen van gedeputeerde Yves de Boer om in Noord-Brabant een systeem voor provinciale dierrechten in te stellen. De Boer wil ontwikkeling van veehouderijbedrijven alleen nog toestaan als ze maatschappelijk en ruimtelijk inpasbaar zijn.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts vindt dat er op landelijk niveau een antwoord moet worden gevonden op het vervallen van de dierrechten en het melkquotum.” Ik zie een puur Brabants rechtensysteem daar geen bijdrage aan leveren”, aldus Geurts.

Ook Helma Lodders (VVD) steunt het voorstel van haar Brabantse partijgenoot niet. “De landelijke visie van de VVD verschilt hierbij van de provinciale opvattingen. De VVD in de Tweede Kamer is voor het opheffen van dierrechten en daar spelen we met de nieuwe mestwet ook op in”, aldus Lodders. Ze wil boeren die anticiperen op de nieuwe mestwet, door te investeren ook niet benadelen door weer dierrechten in te voeren. Lodders voegt er aan toe dat de keuze voor Brabantse rechten aan de provincie is en niet aan de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Co Verdaas van landbouw wil inhoudelijk nog niet reageren op de Brabantse plannen, hij wil ze eerst beter bestuderen. In zijn algemeenheid zegt hij dat het gaat om het doel: een duurzame veehouderij waarbij de milieudoelen worden gehaald.

Eén reactie

  • joannes

    Was het maar zo simpel dat alleen het millieu het doel is/was. En die Lodders denkt dus alleen maar aan die boeren die met al die subsidies aan het uitbreiden zijn en hun collega´s het brood uit de mond concurreren met een veel te grote overproductie. Het komt niet in haar op ook bestaande ondernemers, die niet zo gretig overproductie willen produceren, te beschermen tegen deze praktijken. Ze weet blijkbaar te weinig van de sector en denkt zoals de VVD gewend is in Hoofdlijnen. Dat hebben we gezien bij de zorgpremie hoe dat werkt!

Of registreer je om te kunnen reageren.