Home

Nieuws 1495 x bekeken 5 reacties

'Demonstraties zijn slecht voor imago'

Brussel - De voorgestelde bezuinigingen op het Gemeenschappelijk Landbouwbudget (GLB) zetten miljoenen banen op het spel, zegt voorzitter Gerd Sonnleitner van de Europese boerenkoepel Copa.

Niettemin raadt hij massale boerendemonstraties af.

Volgens Sonnleitner leiden de bezuinigingen tot een korting van maximaal 30 procent op de inkomenstoeslagen. Daardoor worden vele gezinsbedrijven in hun voortbestaan bedreigd. Bovendien leidt dit tot een aantasting van de voedselzekerheid.

"In tijden van crisis moeten we juist in de sector investeren", zei hij donderdag na afloop van een vergadering met alle nationale boerenorganisaties. "Neem een voorbeeld aan de Duitse auto-industrie. Die behoort weer tot de beste van de wereld, nadat bondskanselier Merkel er 40 miljard in heeft gestoken."

Volgens Sonnleitner zijn de voorgestelde bezuinigingen een gevolg van toenemend egoïsme in Europa. "Vroeger hadden we een visie. Nu staat de Europese gedachte onder druk."

Niettemin ziet de Copa-voorzitter vooralsnog geen heil in boerendemonstraties in Brussel. De European Milk Board heeft voor maandag en dinsdag acties aangekondigd. Sonnleitner vreest echter dat dit slecht zal uitpakken voor het imago van de sector. "Laten we eerst de uitkomsten van deze begrotingstop afwachten."

Laatste reacties

 • mariusvdwater

  Moeten wij als voedselproducenten, van de 1e levensbehoefte, nog steeds strijden voor ons imago, laat er eerst maar een voedseltekort komen, dan hebben we geen imago meer nodig!

 • poldes

  korten van inkomenstoeslagen met 30 procent nemen wij zegt de copa voorman.
  Maar als je daar nu tegen gaat demonstreren dan schaadt je het imago.
  zachte heelmeester maakt st.w.en nog meer boeren onder het minimum.

 • politiek

  Opmerkelijk is dat de subsidies in het buitenland juist wel gaan naar de meer boerengezinsbedrijven. Zeer gericht worden ze daar ingezet om in bepaalde streken landbouw te ontwikkelen . Zowel de intensieve veehouderij als de meer rundveehouderij, b.v. de bergboeren. Als het tot stakingen komt zie ik daar geen Nederlandse boeren aan meedoen. Degene die nu de subsidies ontvangen ,tot wel meer als 150.00 euro per jaar zijn ook de meer vermogende boeren in Nederland. Die zie ik nog niet met een spandoek op dat plein in Brussel staan. Correct als er juist wel de gezinsbdrijven protesteren die in bestaansrecht aangetast worden die in die ontwikkelingsgebieden zitten.

 • jan10

  Ja politiek ze willen daar in de bergen graag de kneuterigheid behouden ,want een bergboer mag max 12 koeien houden en dat doen ze dan ook.Dit heeft niets met ontwikkeling te maken ,maar meer met in stand houden. Wees maar trots op deze gezinsbedrijven. Ze krijgen zoveel omdat ze van onschatbare waarden zijn voor het onderhoud van de berghellingen waar wij in de winter ons vertier beleven. Per koe krijgen wij hiermee vergeleken een fooi,niet dat dat erg is al doe jij net ofdat dat een ramp is.

 • Evie

  de acties van de EMB zijn niet om de toeslagrechten. het gaat meer om te kunnen blijven produceren , en een goede melkprijs. inkomen uit melk en niet door het handje op te houden

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.