Home

Nieuws 357 x bekeken

De Gucht wil nieuw handelsverdrag Mexico

Brussel - De EU en Mexico moeten hun twaalf jaar oude vrijhandelsovereenkomst openbreken. Binnen een nieuwe deal moet voor het eerst liberalisering van de handel in landbouwproducten en diensten worden opgenomen. Dat zei Eurocommissaris voor handel Karel de Gucht tijdens deelname aan een conferentie in Mexico.

Europa geldt als derde belangrijkste handelspartner van Mexico na de VS en China. De handel met de EU blijft echter wel ver achter bij die met de VS, die 80 procent van de Mexicaanse export opkoopt. De EU ziet in Mexico kansen voor afzet van onder meer vlees, zuivel en bereide voedingsmiddelen. Mexico geldt als één van de snelst groeiende economieën en telt 114 miljoen inwoners.
De EU is gericht op handelsverdragen met landen of groepen landen. De EU doet dat sinds het wereldhandelsoverleg in het kader van de WTO, gestart in 2001, in 2008 is vastgelopen. Daarbij was het landbouwdossier een struikelblok. De EU is momenteel in onderhandeling met onder meer Canada, Colombia en Peru en onderzoekt mogelijkheden tot een verdrag met de VS. Wat Amerikaanse boeren betreft zou deze deal landbouw moeten omvatten.
Onderhandelingen van de EU met Latijns-Amerikaanse landen verenigd in Mercosur, waaronder Brazilië en Argentinië, lijken echter te zijn stilgevallen. De Gucht wijdt dit aan Argentijns protectionisme. In de EU was bij boerenorganisaties veel wantrouwen over een verdrag met Mercosur omdat Brazilië, Argentinië en Uruguay grote agro-exporteurs zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.