Home

Nieuws 1990 x bekeken

De Groene Vlieg overweegt claim tegen advocaat

Nieuwe Tonge – Laboratorium De Groene Vlieg overweegt een bereid een claim voor tegen advocaat Monique S. omdat deze een schadevergoeding van 1 miljoen euro van de derdenrekening plukte. Hoewel het geld met vertraging en in delen wel bij De Groene Vlieg terechtkwam, zette het de onderneming onder druk, aldus directeur Tjalling Sijperda.

Het laboratorium kwam in 2008 in de problemen doordat minister Gerda Verburg besloot dat officieel plantenziektenkundig onderzoek alleen nog mocht worden uitgevoerd door vier keuringsdiensten onder toezicht van de Plantenziektenkundige Dienst. Daarmee raakte De Groene Vlieg opeens een groot deel van de omzet kwijt.
In november 2010 werd een schadevergoeding van 1 miljoen plus een variabel deel van 200.000 euro toegekend aan De Groene Vlieg, die het geld volgens Sijperda acuut nodig had voor reorganisatie. De onderneming oordeelde dat het bedrag te laag was en ging vergeefs bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in beroep.
“Monique S. zou ons standpunt verdedigen maar meldde de zitting af. Ze vertelde de rechter dat het afgeblazen moest worden omdat ik een operatie moest ondergaan, wat een volstrekte leugen is. Tijd is geld en ze heeft alles vertraagd. Het geld is uiteindelijk wel naar ons gekomen maar het heeft de reorganisatie die gaande was en de ontwikkeling van nieuwe producten bemoeilijkt. We zijn er nu bovenop, maar dan ondanks deze vrouw.”
Volgens het Openbaar Ministerie stuurde de advocaat ook vervalste brieven van de Raad van State, de Raad van Arbitrage en de rechtbank naar cliënten, waarin zij vroeg geldbedragen in een depot te storten. Bij De Groene Vlieg, gespecialiseerd in akkerbouwgewassen als aardappelen, uien en wortelen, werken volgens de website circa zestig mensen.

Of registreer je om te kunnen reageren.