Home

Nieuws laatste update:13 feb 2013

Cumela: acties loonwerkers grensstreek dreigen

Nijkerk – Agrarische loonbedrijven in de grensstreek met België zien door de afschaffing van de rode diesel én een accijnsverhoging de omzet in 2013 verdampen. Als de politiek niet ingrijpt zijn circa 2.000 banen bij 200 bedrijven in gevaar, aldus brancheorganisatie Cumela. Bedrijven zouden zo boos zijn dat ze een grensovergang willen bezetten met trekkers.

Cumela heeft een brandbrief gestuurd naar de VVD en naar de SGP, partijen die volgens directeur Jan Maris zich eerder kritisch toonden over het afschaffen van rode diesel zonder compensatie. In België is diesel momenteel volgens Maris 24 tot 25 cent goedkoper. Door de afschaffing van de rode diesel groeit het verschil tot 43 cent. De accijnsverhoging brengt het prijsverschil per liter naar bijna 50 cent.
Het tariefverschil tussen Belgische en Nederlandse loonwerkers kan hierdoor oplopen tot meer dan 50 euro per hectare per uur, aldus Maris. “En dan praat je niet over tarieven voor uitzonderlijke werkzaamheden, maar bijvoorbeeld het hakselen van mais. Dan gaat er zomaar 100 liter in een uur doorheen. De marges zijn al dun, ook door verdubbeling van de assurantiebelasting, die gemiddeld 2.000 tot 2.500 euro per bedrijf kost.”
Voor de grensstreek stelt Cumela een getrapt systeem voor naar Duits voorbeeld. Boeren en loonwerkers binnen een afstand van 25 kilometer van de grens zouden accijnzen volledig terug moeten krijgen. Bedrijven tussen de 25 en 50 kilometer van de grens zouden de helft terug moeten kunnen claimen.
“De zorgen zijn groot”, aldus Maris, die hoopt dat VVD en SGP het “bizar grote prijsverschil” aankaarten bij de behandeling van het belastingplan voor 2013.

Of registreer je om te kunnen reageren.