Home

Nieuws 8 reacties

Consumentenbond: extra betalen voor antibiotica-vrij geproduceerd vlees

Den Haag - De Consumentenbond vindt de reductie van het antibioticagebruik in de veehouderij onvoldoende.

Dat zegt de organisatie in reactie op de halvering van het antibioticagebruik in de veehouderij. "We willen dat ook het verkeerd gebruik van antibiotica, de kleine hoeveelheden die in het voer zitten en het illegale gebruik van antibiotica worden aangepakt", aldus de Consumentenbond.

De organisatie ziet de ESBL-vormende bacterie, die veel in pluimveevlees wordt gevonden, als een van de grootste bedreigingen voor de voedselveiligheid. "Uit de spectaculaire daling van het antibioticagebruik blijkt hoe extreem het uit de hand gelopen was", zegt directeur Bart Combée van de Consumentenbond. Hij wil naar een veehouderij waarin vrijwel helemaal geen antibiotica meer wordt gebruikt. "Dat kan bijvoorbeeld door boeren een kleine vergoeding te geven per kilo vlees of kip als ze die zonder antibiotica produceren. Supermarkten kunnen boeren die hierin investeren belonen en moeten dan niet steeds overstappen naar het goedkoopste en niet antibioticavrij geproduceerde vlees.", aldus Combée.

Laatste reacties

 • Brunen8255

  Ik lees een kleine vergoeding,het mag dus allemaal niks kosten.

 • Marco22

  'Hij wil naar een veehouderij waarin vrijwel helemaal geen antibiotica meer wordt gebruikt.' Dat is het zelfde vragen dat het Nederlands elftal om de 4 jaar wereld kampioen moet worden, dat in 2013 geen kanker meer bestaat of dat Griekenland al het geleende geld + rente terug betaald.
  En als dat gebeurd gaan er veel dieren vroegtijdig dood of worden eerder afgevoerd. En kom nu niet dat alles biologisch moet worden want daar worden dieren ook ziek en daar wordt ook de spuit gehanteerd zij het met mate. Wat denken zij die langs de kantlijn staan zonder enig kennis van zaken? Dat alles maakbaar is.

  Een KLEINE bijdrage!!!! Ken Uw super ken Uw consument. Die gaat daar waar het goedkoopst is.

 • gvaneck1

  Jammer dat het goede resultaat van halvering van het antibiotica weer misbruikt wordt door de consumentenbond om dan te zeggen 'zie je nu hoe ver het uit de hand gelopen was'
  Dat zegt iets over hoe de consumentenbond tegen deze sector aan kijkt.

 • Elevage

  de laatste zin is al erg genoeg: supermarkten kunnen boeren dan belonen en moeten niet steeds overstappen naar het goedkoopste vlees. Nou daar lijkt me nog een hele missie te liggen voor Combee. Begin eens met de AH en dan zien we daarna wel verder

 • Mozes

  Populair en goedkoop schoppen zonder gehinderd te worden door enige kennis van zaken.

 • vetteus

  weer zo'n reactie van iemand die geen verstand van zaken heeft.
  Er is heel hard gewerkt aan vermindering. Er zit al jaren geen antibiotica meer in voer en zieke dieren moeten net als zieke mensen fatsoenlijk behandeld kunnen worden.

 • joannes

  Je kan natuurlijk als consumenten bond niet de kaas van je brood laten eten door WD, PvdD of de dierenbescherming! Tenslotte is ook de consumentenbond een stichting die uit dezelfde ruif ¨donateurs¨ eet. Ik denk dat ze Wakker geschud zijn en niet gehinderd door enige kennis maar wat geroepen hebben. Maar zoals ze uit de gezondheidszorg moeten weten, waar leven is, zijn af en toe ziektes! En..... ziektes moeten behandeld worden binnen de regels voor vee! Ik stel voor dat zich eens verdiepen in aanpak en dan een evenwichtige gebalanceerde reactie geven waarmee ze hun donateurs en.... de veehouders mee kunnen overtuigen, zodat ze het opgebouwde respect in de maatschappij niet in één keer overboord gooien.

 • hb56

  @Consumentenbond, Richt uw pijlen maar op de goedkope importen uit de Oekraine, daar is veel winst te behalen. Daar zit nog steeds antibiotica in het voer volgens andere berichten op deze site. Naast alle residuen en resistentiegevaren is het bovendien erg ongelijke concurrentie met de sector hier die voorop loopt op wereldschaal.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.