Home

Nieuws 905 x bekeken

CDA kritisch over voedsel in vergister

Den Haag – CDA wil liever geen voedsel in de tank. Dat zegt Tweede Kamerlid Agnes Mulder tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Mulder zegt dat het CDA in principe liever geen voedselgewassen wil inzetten voor energieproductie. “Maar ik vind wel dat wij naar het totaal moeten kijken. We moeten alles goed afwegen. Ik geef hierover niet direct een  'njet', maar in principe heeft het CDA liever geen voedsel in de tank”, aldus Mulder.

Mulder wil tevens dat de regering met een concreet plan komt om het aandeel duurzame energie te verhogen tot 16 procent in 2020. Voorwaarde bij dit energie-aandeel is dat de biomassa die hiervoor gebruikt wordt, duurzaam is. “Dat betekent onder andere dat biomassa niet verkregen mag worden door de kap van waardevolle bomen, maar alleen uit resthout”, aldus Mulder. Ze wil graag een toetsingskader voor het gebruik van biomassa en de bijstook daarvan. “Wij vragen ons af of wij met het inzetten op de grootschalige bijstook van biomassa een infrastructuur in stand houden of helpen opbouwen waarvan wij op de langere termijn misschien geen profijt hebben”, zegt Mulder. Groenlinks en PvdD reageren positief op deze groene instelling van het CDA.

Tijdens het debat brak SGP-Kamerlid Roelof Bisschop een lans voor de waterschappen. Deze moeten volgens de regering opgaan in de landsdelen en de positie van de waterschappen moet uit de Grondwet worden geschrapt. Bisschop wijst erop dat waterbeheer cruciaal is voor ons land, om te voorkomen dat we natte voeten krijgen. “Dat er moet worden gemoderniseerd, prima. Maar ze onderbrengen bij andere instituties, waardoor het thema water, van levensbelang voor ons land, in het gedrang kan komen, moeten we maar niet willen”, vindt de SGP.

Het debat wordt donderdag voortgezet met reacties van de bewindspersonen.

Of registreer je om te kunnen reageren.