Home

Nieuws 885 x bekeken

Britse gemeente trekt verbod op vee-export in

Ramsgate - Thanet District Council, de Britse 'gemeente' waartoe de haven van Ramsgate behoort, heeft het tijdelijke verbod op de export van levend vee door die haven ingetrokken. Thanet wacht daarmee niet op de uitkomst van een gerechtelijk onderzoek naar het verbod. De gemeente heeft tegelijk veevoerder Barco de Vapor gevraagd haar beroep tegen het verbod in te trekken.

Het verbod werd oorspronkelijk uitgevaardigd na een ernstig incident op 12 september rond de doorvoer van levende schapen in Ramsgate, waarbij twee dieren verdronken en er meer dan veertig afgemaakt moesten worden. De omstandigheden rond dat incident worden nog steeds onderzocht door de diergeneeskundige dienst AHVLA. Het verbod werd een maand later tijdelijk geschorst door een rechter die daarbij een verder juridisch onderzoek gelastte voordat hij een definitieve beslissing wilde nemen. Thanet District Council wacht de resultaten van dat laatste onderzoek niet af en trekt het verbod nu zelf al definitief in. Dat gebeurt 'na advies te hebben ingewonnen bij onze advocaten'.
Barco de Vapor, eigenaar van het schip Joline waarmee de vrachtwagens vol levend vee vanuit Groot-Brittannië naar Frankrijk worden gevaren, is een in Berkhout geregistreerde Nederlandse bv. De onderneming heeft geen andere schepen in bezit of in de vaart. Barco de Vapor beschikt over een door de NVWA verstrekte vergunning voor het transport over de weg en per schip van runderen, schapen, geiten, varkens en bepaalde huisdieren. Het betrokken schip Joline is een voormalige veerboot uit Litouwen die nu vaart onder de vlag van Letland.

Of registreer je om te kunnen reageren.