Home

Nieuws

Brits parlement wil meer macht voor scheidsrechter supermarkten

Londen – Het Lagerhuis, de Britse Tweede Kamer, wil dat de komende ‘scheidsrechter’ voor de supermarkten meer bevoegdheden krijgt.

Volgens de kamerleden is de toezichthouder ‘tandenloos’ als hij geen boetes mag uitdelen aan winkeliers die zich niet houden aan de gedragscode voor de leverantie-keten.

Dat hebben kamerleden van beide zijden in het Lagerhuis gesteld bij de laatste fase van de parlementaire behandeling van de Groceries Code Adjudicator Bill, de wet die de positie van de ‘scheidsrechter’ voor de gedragscode moet regelen. In het huidige ontwerp mag die functionaris winkelbedrijven die de code overschrijden wel publiekelijk aan de kaak stellen (name and shame) maar kan hij hen geen boete opleggen. De regering wil die bevoegdheid pas in een lager stadium toevoegen als daar behoefte aan zou blijken. Maar oppositiewoordvoerder Huw Irranca-Davies vindt dat de nieuwe toezichthouder direct al die macht moet hebben. "We hebben alle gereedschappen uit de gereedschapskist nodig. De wet zal zeker falen als overtreders alleen genoemd mogen worden, wat niet voor niets de voorkeur geniet van de supermarkten." Woordvoerder van de regerende Conservatieve Partij zeiden het met Irranca-Davies eens te zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.