Home

Nieuws

Brits Tesco werkt rechtstreeks met veebedrijven

Londen – Tesco, de grootste supermarkt van Groot-Brittannië, gaat direct samenwerken met varkenshouders en rundvleesproducenten. De betrokken boeren krijgen een contract met Tesco zelf waarin de prijs rechtstreeks wordt gekoppeld aan de actuele voerkosten.

De contracten krijgen een looptijd tot drie jaar om de boeren meer zekerheid te bieden en zo ook de kans te geven om te investeren in hun bedrijf.

Tesco zegt jaarlijks ruim 30 miljoen te investeren in de regeling, die volgens de supermarkt zelf uniek is in de Britse landbouw. Tesco en andere supermarkten werken al wel samen met enkele honderden melkveehouders maar niet met andere boeren. Directeur vlees, vis en kip Derek Lawlor: ''Als de grootste klant van de Britse landbouw zijn we ingenomen dat we deze nieuwe manier van samenwerken kunnen aankondigen. De varkenshouders staan onder druk door de sterke stijging van de voerprijzen. Dat we op deze manier met hen en met de rundveeboeren gaan samenwerken, betekent veel voor ze en helpt ook om de toekomst van deze sectoren veilig te stellen.''

In de varkenssector gaat het om 140 boeren die de supermarkt zullen voorzien van het overgrote deel van zijn eigen merk varkensvlees. De aan de boeren te betalen prijs wordt maandelijks bekeken waarbij de voerprijzen worden betrokken. Volgens voorzitter van de National Pig Association Richard Longtorp zal iedereen in de keten profiteren door het eerlijker delen van de risico's en de beloning. Longtorp benadrukt daarbij dat het Tesco ook in staat stelt voldoende vlees geleverd te krijgen in een tijd waarin de beschikbare hoeveelheid terug loopt.

In de rundvleessector werkt de supermarket samen met een kleine duizend boeren die vlees leveren van Aberdeen Angus-vee. In totaal zal ongeveer 10 procent van alle veehouders in het land bij deze nieuwe vorm van samenwerking betrokken zijn, denkt Tesco.

Of registreer je om te kunnen reageren.