Home

Nieuws 533 x bekeken 1 reactie

Brazilië wil wisselkoersregels WTO

Brasilia – Brazilië wil regels binnen de Wereldhandelsorganisatie WTO die wisselkoersmanipulatie kunnen tegengaan. Dat heeft de Braziliaanse ambassadeur bij de WTO, Roberto Azevedo gezegd bij een bijeenkomst in Genève.

Volgens Azevedo kan de Braziliaanse agribusiness in de export nauwelijks eerlijk concurreren met de VS.

Azevedo deed de mededeling bij het presenteren van een studie. Uit deze studie, opgesteld naar aanleiding van een door Brazilië georganiseerd symposium over wisselkoerseffecten, blijkt dat met name kleine en middelgrote bedrijven geraakt worden door wisselkoersmanipulatie. Overigens wijst Brazilië niet alleen naar de VS, maar ook China.

“De WTO is systematisch niet in staat iets te doen aan de gevolgen van wisselkoersverschillen op de macro-economie en kleine bedrijven”, aldus Azevedo.

Hij is overigens volgens ingewijden kandidaat om in november 2014 de leiding over de WTO van Fransman Pascal Lamy over te nemen, net als de Nieuw-Zeelander Tim Groser .
Brazilië meldt ook dat er nog geen progressie is geboekt in het overleg met de VS over diens subsidies en exportkredieten voor katoentelers. In 2010 kreeg Brazilië toestemming van de WTO om de Amerikaanse handel jaarlijks voor honderden miljoenen benadelen, omdat de VS jarenlang hoge subsidies aan boeren had verstrekt.
Later kwamen de landen tot een deal waarbij de VS beloofde exportkredieten af te schaffen, 110 miljoen euro over te maken aan de Braziliaanse katoensector en te onderzoeken of de Braziliaanse import van varkensvlees en rundvlees kan worden vereenvoudigd. Er is echter volgens Azevedo bijna geen progressie geboekt en dus worden weer vergeldingsmaatregelen overwogen, met name gericht op Amerikaanse industriële producten.

Eén reactie

  • agratax2

    Hoe lang houdt de WTO in de huidige vorm stand? Is het niet een te eenzijdige oplossing voor het arm - rijk probleem op aarde? Wordt de handel er beter van ten koste van de producenten en consumenten? Het heeft er alle schijn van dat de handel weer floreert net als in de Gouden eeuw toen de boeren en buitenlui armlastig bleven en de ver weg gelegen productie gebieden werden leeg geroofd door de handelsorganisaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.