Home

Nieuws 6440 x bekeken 19 reacties

Brancheorganisatie biogas distantieert zich van KRO-uitzending

Jutrijp - De tv-uitzending van KRO's reporter over misstanden in de biogasbranche geeft een vertekend beeld. Brancheorganisatie BBO spreekt van 'insinuatie' en 'distantieert zich nadrukkelijk' van de inhoud van het programma dat vrijdagavond wordt uitgezonden. Volgens de organisatie worden alle biogasinstallaties over één kam geschoren, terwijl er grote verschillen bestaan tussen industriële en agrarische vergisters.

De regels voor agrarische vergisters zijn strenger dan voor industriële, omdat het eindproduct, digestaat, op landbouwgrond wordt uitgereden, meestal op het land van de biogasondernemer zelf.

BBO-voorzitter Aike Maarsingh vindt dat de uitzending van Reporter een eenzijdig en negatief beeld geeft van de sector. "Het is een kwalijke zaak als een publieke omroep een sector in diskrediet brengt die een potentiële bijdrage levert aan een duurzame toekomst, zeker wanneer dit gebeurt op basis van uit haar verband gerukte informatie. De vergistingssector houdt zich juist aan strenge regels." De sector staat aan de vooravond van de invoering van een certificeringssysteem voor biogasinstallaties en toeleveranciers. Volgens Maarsingh wordt dat nog deze maand afgerond en zal het binnen enkele maanden zijn ingevoerd. De sector heeft hiervoor zelf het initiatief genomen.

Hans van den Boom, sectormanager bij de Rabobank, zegt verrast te zijn over het nieuws. "Ik ken deze geluiden niet. De aantijgingen van KRO Reporter onderstrepen het belang van een goed certificeringssysteem voor de biogasketen. Het is zonde dat een jonge sector die probeert afval te verwaarden zo in het nieuws moet komen.”

Laatste reacties

 • jan1966

  Als het niet waar is wat reporter beweer, pak ze keihard aan , sleep ze voor de rechter en eis een flinke schadevergoeding. Van die opruiende media worden we kotsmisselijk .

 • politiek

  Natuurlijk zijn het weer incidenten wat te zien was in programma KRO uitzending. Voorheen gingen veel producten rechtstreeks door het voer ( versnippering en vermenging) en nu dus door de bio-vergister. Gewoon wat incidenten dus. Kan gebeuren. Maak je daar de brancheorganisatie (Z)LTO op attend dan krijg je te horen dat het de verantwoording is van de overheid. Die moeten maar controleren en attend blijven. Die verantoording hebben wij niet. Jammer van de ( dodelijke) slachtoffers en jammer van de mensen met veel humaan leed als kanker, hart en vaatziekten enz.

 • luuk.niemeijer1

  Nu ik de uitzending gezien heb kom ik tot de conclusie dat ik nooit geen digistaat op mijn land zou willen hebben. Als in Duitsland onderzoek naar verband tussen chronische botlisme en digistaat wordt gedwars boomd, krijg ik hier geen goed gevoel bij.
  Het lijkt me het beste dat de vergisters alleen nog op enkelvoudige organische producten mogen draaien, dan is het controleerbaar. Hier is voor de BBO een taak om hiervoor op regelgeving aan te sturen, anders wordt de boer straks als crimineel gezien terwijl een aantal toeleveranciers het zijn. Als er niks gebeurd is deze bedrijfstak ten dode op geschreven.
  Ik hoop dat de overheid de kop niet in het zand steekt, want de dier- en volksgezondheid is in het geding.
  Als ik kamerlid was, zou ik volgende week kamervragen stellen.

 • agratax2

  Jammer dat Maarsingh zich direct distantieert van de opgedoken problemen met vervuilde voeding voor de biovergisters. Hij toch weten dat er altijd handelaren zijn die rommelen met hun handelswaar. Door zijn uitspraak zet hij zijn getroffen leden en daarmee de hele bedrijfstak te kakken. Hij gelooft toch niet echt dat strenge regelgeving, gelijk staat aan geen fraude en geen bewuste overtredingen. Ik denk dat de boeren die dit biologische afval kopen ter goeder trouw zijn en dus alle steun verdienen van hun organisatie. Zonder deze voorlopers had Maarsingh dit leuke baantje niet. De boeren worden nu neer gezet als ondeskundige vuilverwerkers en daar lijkt het inderdaad op. De Duitsers hebben reeds grote problemen met epidemische ziekte uitbraken onder hun vee en gaan dan ook met zeer strenge regels en onderzoeken de biovergisters te lijf. Er zijn o.a. veeartsen die een ernstige besmetting van met digistaat bemeste landerijen vrezen met alle gevolgen van dien voor de veehouderij op deze bedrijven ja zelf voor de gezondheid van mensen ie producten van deze landerijen nuttigen. En dan nog afstand nemen van deze blootgelegde problemen.

 • info104

  Het klopt dat inzamelaars van reststoffen bij toegelaten producten ook andere niet toegelaten producten bijmengen en deze aan de biovergister aanbieden. we weten ook nu welke bedrijven zich hieraan schuldig maken, ze worden dan ook door de meeste biovergisters geweigerd als leveranciers , zij verkopen vaak hun producten naar Duitsland waar de controle minder streng word uitgevoerd. Wat in de uitzending als gevaarlijk afval zoals dierlijkafval word genoemd gaat allemaal naar vergisters die hun producten hygienizeren zodat de kans op besmetting van de genoemde clostridium lager word , want deze besmetting zit nu ook gewoon in mest welke op het land word uitgereden, dus hierin zit zeker geen verschil.
  Wanneer evt. slip van een rioolzuivering zou worden verwerkt kan er zeker een groot probleem ontstaan, het is bekend dat in dit slip hele hoge concentraties van de anti conceptiepil aanwezig zijn en wanneer we dat op het land uitstrooien en de koeien eten deze producten, zij grote moeite hebben om weer drachtig te worden.
  Daarom boeren die slip uitrijden op hun land spelen met vuur.

 • aarthamstra1

  Over al en in elke branche heb je goede en slechte mensen, Slordige en precieze mensen .Wel willen de en dwarse. Dit wetende is het handig en verstandig goede regels te maken die iedereen kan volgen en aan kan houden. Nu is het een zee van onlogische , elkaar tegen sprekende regelgeving.
  Bv het is verplicht zwavelzuur toe te voegen als de PH te hoog is van het product voor het vervoerd mag worden. Volgens de milieu politie vervoer je gevaarlijke stoffen als je een product vervoerd met daar in zwavelzuur. Als dan vervolgens door de politie grote actie word ondernomen en de Media er word bij gehaald en de politie verteld dat handelaren gevaarlijke stoffen mengen en met veel winst weer verkoopt. Is het logisch dat een burger hier bang van word.De grote vraag is dan WIE is er nu de echte slechte ?????? • politiek

  Inzake gezondheidszorg en veiligheid is het vreemd dat er uitslagen zoekraken bij onderzoek voedselveiligheid en volksgezondheid. Ook de NVWA en Productschappen is hier bekend mee. Onduidelijk is wat men met dat ,,zoekraken,, wil bereiken. Is het echt zoekraken of is het vernietigen van die uitslagen. Zijn de economische en financiele belagen van de Staat echt zo hoog dat die belangrijker zijn als volksgezondheid vraag ik me af ? .

 • T@deler

  luuk.niemeijer1, waarom vind je dat in Duitsland het verband tussen tussen chronische botulisme en digistaat wordt gedwarsboomd?

  Er loopt sinds februari dit jaar een onderzoek naar chronische botulisme die 2,2 miljoen kost, uitgevoerd door de TiHo Hannover en wordt betaald door de regering! Wanneer digistaat schuld heeft komt het dan toch uit?

  http://www.ble.de/DE/03_Forschungsfoerderung/03_Entscheidungshilfe/Aktuelles/BotulismusRinder.html

 • politiek

  T@deler , vergeet niet dat het een wereldje is waar honderden miljoenen euro,s in om gaan met enome belangen. Als er een onderzoek komt is dat prachtig maar welke uitslag wil je hebben ?? Die kun je tegenwoordig al ook zo ongeveer kopen ? Vooral als er zoveel geld in omgaat.Worden eventueel negatieve(positief ? ) uitslagen maar geschrapt uit het rijtje ( vernietigd) om tot het gewenst eindresultaat te komen. Zelfs medewerkers laboratoria in Nederland zeggen dat dit gebruikelijk is. Zou je hier niet aan meewerken dan ben je uw opdrachtgever met die grote kapitalen aan het verlinken. Einde opdrachten dus. Wil je de gevolgen gewoon zien of ervaren dan zijn er inderdaad bij veel veebedrijven duidelijke voorbeelden met lijntjes naar die praktijken. Het moge duidelijk zijn dat ook de humane sector in tweede lijn slachtoffer is.

 • joannes

  Journalistiek gaat weleens te ver en dat zien ze als een kwaliteit in hun vakgebied. Beter informatie nog niet 100% geconformeerd dan geen informatie is hun credo! Zij zien zich zelf als de waakhonden van de maatschappij die misschien weleens een keer te veel aanslaan maar in ieder geval waken. Zo zal het ook hier zijn! Er gaan waarschijnlijk geruchten en verhalen over biovergisters die het niet zo nauw nemen met de regels voor te gebruiken materiaal. Nu dan heeft de journalistiek nu aangeslagen en zal de sector moeten reageren met een antwoord waarin ze verzekeren etisch te werk te gaan. In een regelement met toezicht kan je zeer waarschijnlijk nooit etisch gedrag afdwingen, dat hebben we gezien bij de banken!

 • politiek

  De sector die dit zal gaan weerleggen??. Die verdient er maar teveel aan , aan die crimiele praktijken , dus van die kant zal er geen iniatief komen. Vergeet overigens niet dat belangenbehartigers als een ZLTO ook grote directe eigen financiele belangen hebben in de grote industrien als een VION, SOBEL, enz. Doofpot zal van die kant vaak ook zeer goed passen. Dan het belang van de overheid zelf ? Ze moeten handhaven als het niet klopt. Tegelijk zijn ze zelf vaak ook eigenaar van biogasinstallaties. Ze maken de eigen regels dus en zorgen voor de eigen vergunningen. Dit staat soms of vaak haaks t.o.v. milieuaspect-belangen en dus volksgezondheid. Vaak herkent men elkaar in die praktijken. Ook de overheid is dan in weze schuldig aan die verwerking van die malafide afvalstoffen. Dit gaat nog verder als ook overheidsfunctionarissen betrokken zijn bij vervalsingen van papieren en/of verdoezelen van milieudelicten in het veld. Bij verwerking voorheen van malafide grondstoffen door veevoeders werd een oogje dicht gedaan of beide en die afvoerstroom nu door die biogasinstallaties bij de boeren zal er ook weer wel creatief gewerkt worden.

 • joannes

  Politiek, de achterdocht en wantrouwen druipt er weer van af in je commentaar. Geloof je dan echt niet in de onschuld van de ondernemer? Dat is dan in jouw beeld alleen maar op te lossen in een machine maatschappij waarin iedereen beperkt wordt in zelf nadenken en vooral uitvoert wat jij goed vindt!

 • aarthamstra1

  Ja . Wie heeft hier een groot belang ?.Wie is er een biodiesel fabriek aan het bouwen?. Wat heeft olie/vet met biogas te maken. Wie zijn de organisaties van het grote geld. Wie heeft deze uitzending op poten gezet. Wie legt de link naar olie/vet handelaren . Deze afval stroom brengt 1 EURO per kilo op. word echt niet ingezet voor biogas. ZLTO> heeft in het verleden al eens een ZWILL Fabriek gebouwd met 500.000 subsidie . Hoeveel miljoen nu ??? Ook toen was er zo'n uitzending die de particuliere handelaren moest uitschakelen, Duizenden tonnen riool afval word er jaarlijks illegaal terug gestort in het riool met mede weten van ?? word er een oogje dicht geknepen door? Omdat dat de (nette) grote jongens zijn die hoe kan het anders veel werk doen namens en voor de overheid.

 • Niekgo

  Biovergisting trekt wel de aandacht.

  Zie Biovergisters aan de schandpaal , op http://climategate.nl/

 • zanden

  Ook ik heb het programma gezien. De BBO komt er niet mee weg om alleen maar te roepen dat hier een eenzijdig en negatief beeld wordt geschetst en dat er sprake is van insinuaties en dat zij zich ervan distantieren. Met feiten en cijfers moet BBO komen. Met keiharde bewijzen dat er niets klopt van al die insinuaties. De conclusie van de kijker die geen agrarier is zal na dit programma logisch de volgende zijn: hier wordt onverantwoord omgegaan met onbekende pruttelende mengsels, waarbij het voor de hand ligt dat daar giftige chemische verbindingen uit voort kunnen komen. En het is dus onverantwoord om de digestaat uit blijkbaar volstrekt duistere mengsels gewoon maar over je land te strooien. Een doos van pandorra. Niet doen!

 • aarthamstra1

  Kom op. BBO je weet wel hoe het zit. Begin maar bij alle lozingen op het riool.
  Dat is niet alleen van de plee , de illegale lozingen ,met en zonder mede weten van de overheid. Ziekenhuizen met al zijn ziektes,slachterijen waar gezonden en waar men achteraf zo nu en dan alsnog af keurt, de reststroom (schoon water) loost . Chemische fabrieken ,enz,enz,enz, Wat gaat er niet in het riool . Dit alles word uiteindelijk al dan niet via de zuivering op het oppervlakte water geloosd met alle kans dat de verschrikkelijkste dingen er nog inzitten. Vele malen slechter dan via de biovergister die het verhit, met grote kans dat in ieder geval de enge beestjes dood zijn,, alvorens het als meststof of in de verbranding verwerkt word..
  Nog eens iets anders dan lozen op het strand ,dat nu gebeurd door de (zuivering) installatie's . Politiek je ziet het goed er spelen grote belangen .Het wrange is dat door de macht van de multinationals zoals ZLTO zoveel misbruik van inspraak en wetgeving word geaccepteerd door de OVERHEID dat de particuliere handelaar niet rijk word maar het nakijken heeft, Met dank aan onze SUPER overheid die niet het lef heeft de grote aan te pakken. Nogmaals
  ZLTO is een biodiesel fabriek aan het bouwen ,Waar geen afval grondstof voor is.Als ze er niet in slagen de bestaande de nek om te draaien.

 • Ishtar

  Lullig voor de goodwillende boer die zich aan de regels wil houden, en lullig voor de enkele goedwillende boerenbelangenbehartiger.
  Deze mafia praktijken kijkt toch niemand van op?
  Alles moet voor de snelle winst en het gemak.
  Men kon niet eens zelf inzien dat tonnen antibiotica toendienen NIETS te maken heeft met het produceren van voedsel voor mensen.
  Men vind controle maar lastig, immers minder ruimte om te rommelen.
  De voerhandelaren interesseren zich helemaal niets, immers een marge maken ze altijd wel, dus rommelen who cares?
  ZLTO kan nog niet eens inzien dat ruimtelijke ordening, dus oa afstand tot burger en burger woningen belangrijk is, als er intentieve veeindustrie gebeurd.
  Maar nee, de prutsers van LTO zijn al 40 jaar bezig om daar een antwoord op te vinden....
  Als deze dingen in Italie of Rusland gebeurd, noemen we dat maffia, en schreeuwen dat het niet mag.
  Als het in Nederland gebeurd is het normaal, immers de Nederlandse veeindustrie maffia is een top sector, en een export sector, en wordt ondersteund door een staaatssecretaris Bleker die zegt, ==> hou je maar niet aan regels, immers wij van de CDA staan achter jullie.
  Nee, biogas heeft de toekomst.....

 • agratax2

  ishtar. Biogas heeft geen toekomst meer want deze eerste generatie kan bij lange na niet concurreren met de tweede en derde generatie bio brandstof. Het rendement bij de laatste twee processen is vele malen hoger dan bij de huidige vergistingsprocessen. Toen de boeren werden verleid om bio vergisting te gaan doen, was bij de wetenschap al bekend dat de tweede generatie een vel hoger rendement zou leveren een wist men al hoe het moest.

 • info104

  Agratax1 leg me eens uit het verschil in generatie 1 en generatie 2 vergister ,volgens mij is er geen verschil . En aarthamstra ben jij ook niet een van die beroemde vetmengers en hoor je ook niet bij die zakkenvullers groep die alleen zichzelf alles gunt en de handel bij een ander wegsteelt ,jij brengt toch ook van dat leuke spul naar Duitsland ,want in Ned. kun je het niet op een fatsoenlijke manier kwijt , och dan doen we het maar onder een andere naam dan loopt het niet zo in de gaten ,sory hoor ik kan je reacties niet volgen.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.