Home

Nieuws 2209 x bekeken 6 reacties

Brabant wil systeem dierrechten laten bestaan

Den Bosch - De provincie Noord-Brabant wil dat het huidige systeem van dierrechten na 2015 blijft bestaan om te voorkomen dat de Brabantse veestapel blijft groeien. Provinciale Staten hebben dat vrijdag unaniem gevraagd aan de Tweede Kamer.

Maatregelen die Brabant heeft genomen tegen megastallen, helpen niet tegen de groei van het aantal dieren. Veel bedrijven hebben nog groeiruimte.

In Brabant bestaat de vrees dat de varkens- en pluimveestapel zich weer snel in het zuiden van het land concentreert als het nationale systeem voor dierrechten zoals gepland wordt afgeschat.

Eerder waarschuwde het Planbureau voor de Leefomgeving al voor een groei van de veestapel na 2015.

Laatste reacties

 • John*

  dan ga ook maar vlug alle koeien in brabant rechten uitkeren op basis van de gemiddelden van de afgelopen 5 jaar.

 • boerkebrabant

  jhon, vind ik ook, van mij mogen de rechten er ook gerust op blijven, maar dan wel ook voor rundvee en nertsen. ik zie rechten namelijk niet als een kostenpost, maar als statiegeld, die je naar gebruik weer kunt verzilveren en er iemand anders weer mee verder kan.

 • probe14

  Zo is het boerke, en ook de eenden en geitensector. Alles wat mest produceert maximaliseren. En dat het kostprijsverhogend werkt is onzin. Anders wordt het afzetten van de mest een giga-kostenpost. En de waarde wordt betaald door de economische grootheid van vraag en aanbod. Dus kostprijsverhoging kan geen argument zijn, want dan wordt het niet aangeschaft voor de geldende prijs. Voor iedereen beter, behalve voor die paar turbo-groeiers die maar beter in het oostblok hun plannen moeten realiseren. Daar is veel meer ruimte.
  Dus Ko, laat je niet om de tuin luiden door die zogenaamde belangenbehartigers en luister naar het geluid van de grote, stillere, meerderheid.

 • John*

  nouja ik zie liever allebei zonder rechten, alleen al om de rechten te betalen dien 40% meer dieren te houden dan noodzakelijk. zonder rechten worden bedrijven van 300 tot 400 zeugen en ongeveer 1500 vleesvarkens weer verkoopbaar. Met rechten moet je naar de 700 zeugen om een ondernemers inkomen te halen. dierrechten zijn alleen interessant voor de ondernemers die het bedrijf op willen doeken en in de eigen woning willen blijven wonen,

 • joannes

  Dieren rechten prijs hangt dus af van de schaalvoordelen die er nog geboekt kunnen worden bij uitbreiding boven op het als maar lastiger wordende vergunningen stelsel. Wanneer een ondernemer alleen voor zichzelf denkt en zich beperkt tot bedrijfs risico´s kan hij met een aantal bv´s een operatie tot maximale schaal opdrijven en de risico´s voor ziekte, vervuiling en economische tegenslag (voerkosten en opbrengstprijzen) tot een paar maanden beperken, waarna deze risico´s verder op de omgeving worden afgewenteld. Het lijkt een ideale ¨money maker¨ maar heeft niets meer met maatschappelijke verantwoordelijkheid waar oa de grote bedrijven nu mee worstelen. Als individu mag je uitgaan van maximale uitnutting van capaciteiten maar op een bepaald moment wordt je als bedrijf verantwoordelijk gehouden voor de gevolgen voor de omgeving. Nu dat is wat de sector in de gebieden met de hoge concentraties intensieve vee houderij aan het begrijpen is maar de individuele veehouders , vooral die creatieve, nog niet!

 • drientje

  In Brabant steken ze graag de kop in het zand. Een vergunning aanvragen, een
  stal bouwen staat los van het dierrecht. Als een stal er een keer staat, worden er
  ook dieren in gehouden. Daar is voor de provincie geen handhaven aan.
  Ondertussen haalt Brabant wel weer een stuk economie naar zich toe.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.