Home

Nieuws 1094 x bekeken

‘Amerikaanse landbouwinkomen daalt’

Washington – Het totale inkomen van Amerikaanse boeren en tuinders daalt dit jaar 3 procent, vooral vanwege stijgende productiekosten, maar blijft daarmee dichtbij het record van 2011.

Dat schrijft het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Vorige week becijferde Iowa State University nog een plus van 7 procent.

Volgens de USDA zijn productiekosten dit jaar 8 procent toegenomen. Veehouders worden het hardst geraakt want voerkosten zijn volgens de marktvorsers 18 procent toegenomen. De voerprijs neemt 40 procent van de totale kostenstijging in de agrarische sector voor zijn rekening. Hogere productprijzen compenseren dit niet.
In 2011 stegen productiekosten ook al met 9 procent. De USDA zegt dat sinds 2002 de jaarlijks productiekosten snel oplopen. Sinds 2008, toen de graanprijs snel toenam, is sprake van een stijging van ten minste 5 procent.
De USDA noemt de uitbetalingen van gewasverzekeringen een belangrijke financiële reddingsboei. Tot nu toe betaalden verzekeringsmaatschappijen 6,3 miljard dollar uit en deze rekening kan nog oplopen tot 20 miljard dollar. De overheid subsidieert de gewasverzekeringen middels de premie en betaalt een deel van de uitkeringen.
De verhouding schuld en bezittingen verbetert volgens de USDA omdat de prijs van landbouwgrond inclusief bebouwing ondanks extreme droogte in het Middenwesten dit jaar met 7,6 procent toeneemt, aldus de USDA. De USDA rekent erop dat de schuld gemiddeld een waarde vertegenwoordigt die neerkomt op 10,5 procent  van de waarde van de bezittingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.