Home

Nieuws 5 reacties

ANWB-directeur bepleit samenwerking natuurbeheerders

Amsterdam - ANWB-directeur Guido van Woerkom zegt dat natuurorganisaties in Nederland meer moeten samenwerken.

Op een conferentie van Natuurmonumenten zegt Van Woerkum dat de de provicale landschappen, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten op regionaal niveau moeten gaan samenwerken, waarmee een forse besparing op de personeelskosten zou kunnen worden gerealiseerd.

Van Woerkom bepeit zogenoemde Erfgoed Huizen op te richten, waar andere regionale natuurorganisaties zich bij zouden kunnen aansluiten. De ANWB-directeur meent dat het onzin is dat natuur in Nederland door verschillende organisaties wordt beheerd. "Het zal een wandelaar toch worst wezen of hij door het terrein van Staatsbosbeheer loopt of dat van Natuurmonumenten?" Het gaat er volgens Van Woerkom om dat de natuurconsumenten straks te maken krijgt met één logo voor natuurgebieden en dat er zo mogelijk een koppeling gemaakt wordt met het Nationaal Groenfonds. Hij volgt het Britse voorbeeld van de National Trust, waarbij iedereen trots is op de natuur en de plicht voelt daar voor te zorgen.

Jan Jaap de Graeff van Natuurmonumenten ondersteunt het pleidooi voor meer samenwerking, al is fusie volgens De Graeff niet aan de orde. Hij verwacht echter niet dat samenwerking  e honderden miljoenen aan bezuinigingen kan opleveren, die Van Woerkom berekent. Een woordvoerder van Staatsbosbeheer zegt dat Van Woerkom wel erg optimistisch is met zijn berekende bezuiniging.

Laatste reacties

 • Peterrrs

  Van Woerkom dwaalt steeds verder af van hetgeen 95% van de ANWB-leden van hem verlangt: zorgen voor een goede wegenwacht en opkomen voor de belangen van weggebruikers.
  Als het ANWB-lidmaatschap werd losgekoppeld van de Wegenwacht hield hij nog een handvol leden over en was hij uitgepraat. Maar hij profileert zich als een spreekbuis van 3,5 mln leden (of intussen nog meer?) die zich vooral bekommeren om natuur en recreatie.

 • woudloperarend

  Ik zou zeggen: schoenmaker hou je bij je leest, misschien heeft van Woerkom verstand van auto's en wegen, maar niet van natuur(beheer). Alleen voor die auto zijn mensen lid van die club en nergens anders voor. Zij zien het alleen als een verzekering (wegenwacht-leden).

 • theorikyreintjes1

  Stroopsmeren!

 • Elevage

  even los van het feit dat dit de verkeerde man is voor deze verkondiging: ik vind het een prima plan. Al dat gezeur met die verschillende organisaties en al die verschillende subsidies. Gewoon alles op 1 hoop en dan functioneel aan het werk. Met de nadruk op WERK

 • agratax2

  Elevage. Ben het volkomen met je eens, eindelijk staat iemand op om de natuur zak beter te stroomlijnen. Al die baasjes met hun eigen kantoren en eigen staf die op de werkvloer door elkaar heen fietsen en ieder zijn eigen wild beheert in zijn eigen 'landje' terwijl dat wild dan bij de één en dan bij de ander logeert. Nee samenwerken nooit, is uit den boze, want dan moeten er pakweg 20 kantoren dicht met even zovele directeuren en adjunct directeuren en al die mensen die deze dames en heren moeten ondersteunen worden het bos ingestuurd. Hooguit een stuk of vier van deze mensen mogen blijven om de nieuwe grote club aan te sturen en nog en handje vol ondersteuning. Ik denk dan ook dat de ANWB een van de weinig clubs die als een vorm van onderneming draait (geen subsidie en giften), de besparingsplank niet ver mis slaat.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.