Home

Nieuws 1 reactie

ZLTO: Goed als Gezondheidsraad afziet van afstandsnorm

's-Hertogenbosch - De Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) juicht het toe als de Gezondheidsraad in zijn advies over de risico's van de veehouderij afziet van een afstandsnorm tussen de veehouderij en woongebieden. "Het is goed als de verantwoordelijkheid voor het terugdringen van de uitstoot van ziekteverwekkers bij de boer wordt neergelegd", zegt een woordvoerder van ZLTO in reactie op de melding van Gezondheidsraadslid Dick Heederik, dat er geen advies komt met een generieke afstandsnorm.

ZLTO zegt dat ondernemers in de provincie Noord-Brabant op dit moment geconfronteerd worden met lokale overheden die uit een soort voorzorgprincipe elke ontwikkeling tegenhouden, wachtend op het advies van de Gezondheidsraad. Volgens de organisatie zouden de gemeenten minder kopschuw moeten zijn en de ondernemers meer verantwoordelijkheid moeten geven. ZLTO ziet in dat een bedrijfsgerichte aanpak ook met zich meebrengt dat ondernemers moeten kunnen hard maken dat zij voldoende maatregelen nemen om gezondheidseffecten voor de omgeving te voorkomen.

Dat de veehouderij in de afgelopen jaren het contact met de omgeving wat is kwijt geraakt, is ook een aspect dat bij ZLTO speelt. Heederik zegt daarover dat de veehouderij zich heeft ontwikkeld tot een industriële sector die zich nooit heeft bezig gehouden met goed onderzoek naar risico's voor de omgeving."

Daar heeft Heederik zeker een punt", zegt de ZLTO-woordvoerder. "Wij moeten de risico's niet bagatelliseren. We moeten onderzoek doen en niet voor onze verantwoordelijkheid weglopen. Maar dan moeten ondernemers ook handelingsperspectief krijgen, als hij er voor zorgt dat hij de uitstoot van potentiële ziektes voorkomt."

GGD Nederland, die vorig jaar pleitte voor de instelling van een harde afstandsnorm, wil nog niet reageren zolang het rapport van de Gezondheidsraad niet is verschenen. "We willen het advies in zijn gehele context zien", aldus een woordvoerder van GGD Nederland. De verwachting is dat het rapport eind deze maand of begin volgende maand het licht zal zien, meldt de Gezondheidsraad.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.