Home

Nieuws

Wageningse onderzoekers ontrafelen genoom champignon

Wageningen - Een consortium van 20 onderzoeksgroepen waaronder Wageningen UR Plant Breeding heeft het genoom van de champignon in kaart gebracht. De nieuwe kennis is volgens de Wageningse onderzoekers een belangrijke stap in het onderzoek naar duurzame champignonproductie en onderzoek naar gezondheidsbevorderende stoffen.

De onderzoekers publiceerden het champignon-genoom op 8 oktober in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift PNAS. Circa 40 procent van de kosten van de champignonteelt gaat op aan de productie van substraat. Om de productie efficiënter te maken is het belangrijk te ontdekken hoe de champignon het substraat gebruikt, aldus de onderzoekers.

De nu beschikbare kennis is ook belangrijk om te begrijpen hoe het zogeheten champignonmycelium kan worden aangezet tot het aanmaken van knopjes die uitgroeien tot champignons. Onderzoeker Anton Sonnenberg: "die knopvorming is één van de belangrijkste processen in de teelt en het beter kunnen sturen van dit proces is de ultieme wens van elke teler".

Of registreer je om te kunnen reageren.