Home

Nieuws 2682 x bekeken 17 reacties

Waalkens: nieuwe staatssecretaris moet PvdA'er zijn

Den Haag – De nieuwe staatssecretaris van landbouw zou van PvdA-huize moeten zijn. Dat zegt voormalig Tweede Kamerlid Harm Evert Waalkens, zelf sociaal-democraat.

“Wij hebben op landbouw een duidelijke boodschap en missie”, zegt hij. “Het zou goed zijn voor de PvdA als we de gelegenheid krijgen om niet alleen van de zijkant opmerkingen te maken, maar ook in het hart van de discussies mee te doen.”
Met Sicco Mansholt  als minister slaagde de partij er in de jaren 40 en 50 in een groot stempel te drukken op het nationale en internationale landbouwbeleid. Zijn opvolgers waren meestal van CDA-huize (of één van de voorlopers), waardoor de rol van de PvdA op dit terrein beperkt was.
Het plan van de coalitie-onderhandelaars voor een ministerschap van handel en ontwikkelingssamenwerking noemt Waalkens ‘niet slecht’. Wel hoopt hij dat de nieuwe bewindspersoon zich dan niet hoofdzakelijk op de belangen van het bedrijfsleven concentreert.
Op de vraag of Waalkens zelf beschikbaar is voor één van deze posten, laat hij weten dat dit nu niet aan de orde is. Bovendien zegt hij als wethouder in de gemeente De Marne en met zijn biologisch veehouderij zijn handen vol te hebben. “Ik ben er nu niet op uit om een nóg vollere agenda te krijgen.”

Laatste reacties

 • agratax2

  Moeten we blij zijn met het stempel 'Mansholt' op de Europese voedselproductie? Ziet onze rode Oldambdt boer boerenvoordeel in dit socialistische landbouw beleid?

 • gerrit.lammertink1

  Jakkes, laat die man als het even kan gewoon blijven waar ie is. Als de partij v de armoe geen betere kandidaten heeft dan kan het ook gewoon een VVD er worden.

 • Nines

  Wat er ook minister of staatssecretaris wordt, verstand van zaken hebben ze geen van allen, van welke politieke partij dan ook. Pennenlikkers zijn het, die niet weten hoe het is als de er geen muren om hun werkveld zitten.

 • politiek

  Ministerie van Economische Zaken , Landbouw en Innovatie bij de VVD onderbrengen en de landbouwstaatssecretaris bij de PvdA. Dat is een evenwichtige verdeling wat voor toekomst landbouw het beste is. Uiteraard zal het hier en daar spanningen geven met zoveel vastgeroeste CDA bestuurders en belangenbehartigers maar voor belang en toekomst landbouw is het zonder meer het beste.

 • Mozes

  Het was bekent dat op het voormalige ministerie van Landbouw 50% van de ambtenaren op Groen Links stemden.

 • Berend Botje

  Onze landbouw schreeuwt om een bewindsman of -vrouw die voortdurend weegt of de maatregelen die hij/zij treft ertoe zullen bijdragen dat onze landbouwgronden weer op krachten kunnen komen, in plaats van verder uitgeput te raken. Iemand die industriële junks de deur kan wijzen als ze komen jengelen om hun dagelijkse shotje onevenredig grote voordelen. Iemand die begrijpt welke maatregelen werkelijk nodig zijn om CO2 vast te leggen en stikstof te binden in de bodem, en die dus ook begrijpt dat het herstel van het humusgehalte de enige manier is waarop we onze gronden zonder het schaamrood op de kaken kunnen overdragen aan onze kinderen.
  Iemand die begrijpt dat we problemen in de landbouw niet oplossen met symptoombestrijding, omdat daarmee niet veel meer bestreden wordt dan de werkloosheid onder wetenschappers. Iemand die begrijpt dat het voeden van de wereldbevolking niets te maken heeft met export van industriële belangen naar zich ontwikkelende naties die zich niet kunnen verweren tegen charitatieve mannetjes die het paard van Troje komen brengen alsof ze het ei van Columbus komen afgeven. Kortom laten we nu eens iemand aanstellen met visie, iemand met een kristalheldere agenda, iemand die niet achter gevestigde belangen aanloopt en dat motiveert met pseudo-wetenschappelijke praatjes.
  Waar deze man of vrouw vandaan komt is dus totaal onbelangrijk; het enige dat telt is de richting die hij/zij uitgaat.

 • agratax2

  Berend Botje geldt jouw slot opmerking niet voor iedere minister en staatssecretaris. Helaas werkt het niet zo, iedereen komt met zijn eigen politieke 'geloof' van waaruit hij/zij gaat werken aangestuurd door de ambtenaren, die niet na de verkiezingen worden vervangen door anders denkende en politiek afhankelijke salaris slaven.

 • Mozes

  Berend Botje, heb u enig besef van de biologische, ecologisch, sociale, economische en ethische complexiteit van de landbouw?

 • Berend Botje

  Ja hoor, Mozes, dat heb ik voldoende om in het snotje te hebben dat het aandeel van de gevestigde belangen op landbouw tijdens het CDA-bewind veel te groot is geworden om al die biologische, ecologische, sociale, economische en ethische belangen ook nog te kunnen behartigen. Vandaar ook dat het van het grootste belang is dat de nieuwe bewindsman of -vrouw voldoende statuur heeft om af en toe eens een paar van de salarisslaven waar agratax1 het over heeft uit de rij te trekken om ze de oren te wassen, bv. over de onevenredige bevoordeling van industriële belangen die lijnrecht staat tegenover -pak hem beet- het belang van voedselveiligheid.

 • natuurboer

  Een paar weken geleden een onthullend bericht in mijn regionaal dagblad. In voorgaande kabinnetten waar het CDA deel uit maakte van de regering is het steeds LTO geweest die voor de zittende regering de landbouwparagraaf heeft geschreven. Geeft al aan dat er geen enkele politieke partij in Nederland genoeg kennis van landbouw heeft. Anders hadden ze niet toegestaan dat LTO het landbouwbeleid voor de Nederlandse regering uitstippelde. En hoe dom kun je zijn om als LTO de landbouwparagraaf voor een regering te schrijven. Omdat je het zelf geschreven hebt kun je als LTO ook geen tegengas meer geven omtrent landbouwbeleid. Wegens gebrek aan landbouwkennis zal het toch niets meer uitmaken wie er in het komende kabinet van VVD en PvdA staatssecretaris gaat worden.

 • joannes

  Verwacht niet te veel steun van dit kabinet met een mix van Multinationals (Rutte met Unilever netwerk) en Samson (met een activisten netwerk uit zijn Greenpeace periode) bv Nu op de voorpagina van de PvdA website http://www.pvda.nl/berichten/2012/10/Strenger+optreden+tegen+misstanden+veehouderij# Laten we hopen dat beide zich minder door hun oude vrinden laten leiden en oog hebben voor een gezonde plattelands ontwikkeling waarin het Nederlandse dorp blijft, boeren kinderen weer zin krijgen in bedrijfsopvolging, en er geen Oosteuropese (Poolse) Melk, Oogst of Vang ploegen geworven behoeven te worden door de Mega bedrijven.

 • firma wardenaar

  Hji

 • schoenmakers1

  ik zie de toekomst met angst tegemoet, heeft de pvv toch veel goeds gebracht in het vorige kabinet

 • Mozes

  Berend Botje, de belangrijkste bedreiging van de voedselveiligheid komt tegenwoordig uit de biologische sector.
  Idealisten denken vaak eendimentionaal en hebben geen kennis van de tegenstrijdigheid van de verschillende belangen.

 • voortman

  Er zal een heel sterke persoon 'op landbouw' moeten komen, wil er voor de sector iets verbeteren. Zoals Mozes al schrijft, het ministerie is doordrenkt met (groen)linkse stemmers. Er zit een ambtelijke top zó vast op/in het pluche en die is zó anti-landbouw dat het inderdaad maar erg weinig uitmaakt welke minister/staatsecretaris er zit.... Als er écht iets moet verbeteren zullen er koppen moeten rollen op het ministerie en dat zal niet gauw gebeuren.... We zullen de combinatie de Jager/Bleker nog missen..... Ik ga voor Kamp/Oplaat..... (Snijder mag ook). Maak je borst maar nat als er een bewindspersoon uit de kliek van Samson (=Greenpeace) komt....

 • agratax2

  Voortman. Zolang we geloven in onbegrensde Vrije Wereld Handel zal landbouw het moeilijk houden in de concurrentie strijd met landen die een lagere kostprijs hebben, omdat ze goedkoper zijn of indirect steun verlenen. Zolang Den Haag gelooft dat landbouwproductie ondersteunen in een duur gebied als Europa ten koste gaat van de honger bestrijding in Afrika zal het voor de boeren moeilijk blijven ongeacht welke kleur minister / staatssecretaris er zit.

 • gerrit.lammertink1

  schijnbaar zijn ze er toch uit en wordt het Co Verdaas. Check zijn doopcel even en als het waar is wat ie daar schrijft moet het toch een heel praktische man zijn!! Ben voorzichtig optimistisch ondanks dat het geen VVD-er is.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.