Home

Nieuws 2750 x bekeken 4 reactieslaatste update:6 okt 2012

Vion UK: Schotse vleesfabriek gaat dicht

Broxburn – Vion UK gaat de vleesfabriek Hall’s of Broxburn, waar 1.700 mensen werken, definitief sluiten. "We hebben alles gedaan wat we konden om deze buitengewoon betreurenswaardige actie te voorkomen. Maar we zien geen enkel levensvatbaar alternatief voor de fabriek", aldus bestuursvoorzitter Peter Barr van de Britse tak van Vion.

Vion is nog wel in onderhandeling over mogelijke overname.  Vion zal de werkgroep die rond de sluiting van Broxburn is opgericht daar volgende week over rapporteren.

Vion UK kondigde in juli al aan dat sluiting van de Schotse fabriek dreigde maar moest eerst de verplichte consultatieperiode van 90 dagen met het personeel en de bonden afwikkelen voordat een definitief besluit kon worden genomen. In die periode heeft Vion een door de Schotse regering voorgesteld reddingsplan voor de vestiging van de hand gewezen. "Dit is een droevige dag voor alle betrokkenen. Helaas hebben de onhoudbare verliezen die de vestiging blijft opleveren in combinatie met de moeilijke economische omstandigheden in de hele voedingsindustrie ons geen ander alternatief overgelaten," aldus Barr nu. Vion stelt dat het tientallen miljoenen in de fabriek heeft geïnvesteerd maar dat de verliezen – eerder berekend op 100.000 euro per dag – niet tot een eind gebracht konden worden.

Tijdens het overleg met de bonden en personeel zijn wel verbeteringen in kaart gebracht 'maar die waren verre van voldoende om de verliezen in te dammen.' Het bedrijf stelt ook te hebben gekeken naar een grote vernieuwing van de hele lokatie. 'De investeringen die nodig zou zijn om een faciliteit te krijgen die kan concurreren met veel grotere en concurrerende fabrieken in Europa zou enorm zijn geweest. Onder de huidige omstandigheden is dat geen optie.'

Laatste reacties

 • joannes

  En... wat gaat het kosten dit avontuur of...heeft het al gekost? En wie gaan dat betalen? Leveren betrokken bestuurders salaris in....? Het kan nooit voldoende zijn maar, om ze nu vrolijk een bestuurlijke pagina om te laten slaan en de leden/boeren het gelag alleen voor hun rekening te laten nemen, zou toch te ver gaan!

 • joannes

  En... wat gaat het kosten dit avontuur of...heeft het al gekost? En wie gaan dat betalen? Leveren betrokken bestuurders salaris in....? Het kan nooit voldoende zijn maar, om ze nu vrolijk een bestuurlijke pagina om te laten slaan en de leden/boeren het gelag alleen voor hun rekening te laten nemen, zou toch te ver gaan!

 • politiek

  Nee Joannes u ziet dit toch echt verkeerd. Betrokken bestuurder(s) gaan weg met een bonus , bovenop doorbetaling salaris van nog een paar jaren . Als je die paar miljoen euro , verekend wordt naar eurocenten per kg geleverd vlees of varken naar VION dan is dat misschien ,,maar,, ongeveer 0,5 eurocent/kg vlees. Bovendien zal echt wel weer een economisch interessant baantje geregeld worden voor betrokken bestuurders. Die zitten er echt niet mee wat zich afspeelt op de boerengezinsbedrijven. Daar zijn ze ook niet voor aangenomen , daar is immers de bijstand voor. Het ,,avontuur,, Engeland/schotland heeft misschien enkele tientallen miljoenen euro,s gekost maar verekend naar eurocenten per kg. vlees is dat misschien ,,maar,, 5 cent een jaar lang per kg. vlees. Omgerekend naar een bedrijf van 3.000 vleesvarkens maal 3,3 is dit een 10.000 geleverde vleesvarkens per jaar maal 95 kg. is 950.000kg geleverd vlees per gezinsbedijf. Dit maal 5 eurocent is ,,slechts,, 42.500 euro/jaar. Joannes , inderdaad uw beklaag dat men een rendement haalt van negatief - 2 % moet je niet alleen AH verwijten maar ook o.a. VION die gegarendeerd voor de eigen bestuurders het inkomen hebben veiliggesteld. !

 • sjefvanderlubbe

  krijg zo mijn twijfels over de redacteur wanneer gesproken wordt over vleesFABRIEK. Het gaat om een slachterij of vleesverwerkendbedrijf. Ik ben nog nooit een fabriek tegengekomen waar men vlees produceert of het moet al om vegatarisch vlees gaan!

Of registreer je om te kunnen reageren.