Home

Nieuws 700 x bekeken

‘Veel synergie agrotechniek en hightech mogelijk’

Amsterdam – De agrotechnische sector en de hightechsector in Nederland kunnen samen een sprong voorwaarts maken. De baanbrekende oplossingen en vernieuwingen die nodig zijn een groeiende wereldbevolking te voeden kunnen voortkomen uit multidisciplinair werken. Dat schrijft ABN Amro in een nieuw rapport: ‘Hightech agrosystems: made in Holland’.

Nu staat samenwerking tussen economische sectoren nog op het tweede plan in het topsectorenbeleid, aldus sectormanager agribusiness Wilbert Hilkens. ABN Amro wil naast bedrijven als Dacom en Vencomatic hightechbedrijven aanspreken die toeleverancier zijn van bijvoorbeeld Philips en ASML.

Gesprekken van de bank met bedrijven en aanvullend onderzoek hebben volgens Hilkens laten zien dat de superieure competenties en onderzoekscapaciteit van hightechbedrijven en de groeipotentie, het marktleiderschap en de diversiteit van toepassingsgebieden van agrotechniekbedrijven leiden tot een “sterkte in het kwadraat”. Daarvoor moeten bedrijven wel de luiken durven openen.

Het kan volgens de bankrapporteurs goed zijn dat bijvoorbeeld sensortechnologie in robotstofzuigers ook toepasbaar is bij zelfstandig navigerende trekkers, of dat de zonnepanelenindustrie kan helpen bij de ontwikkeling van materiaal dat alleen fotosynthetisch actieve straling- waar de plant van groeit, in de kas toelaat, en niet de warmte.

Andersom kunnen bijvoorbeeld bouwers voor vleeskuikenproductie die gericht zijn op de snelgroeiende Chinese markt, hightechleveranciers helpen aan een stabiele eindmarkt, of kunnen hightech-toeleveranciers door samenwerking met stalbouwer Fancom de afhankelijkheid van Philips Healthcare of FEI Company verkleinen.

Of registreer je om te kunnen reageren.